De Schok: Carlo Picornie

Hij was niet de eerste dode in het Nederlandse voetbalvandalisme, wel de bekendste. De 35-jarige Carlo Picornie werd op 23 maart 1997 het slachtoffer van een veldslag in een weiland bij Beverwijk, waar ongeveer driehonderd supporters van Ajax en Feyenoord met elkaar hadden afgesproken via gsm en internet.

Huisvader Picornie was een gerespecteerd lid van de harde supporterskern van Ajax. Hij was groot, sterk en voor niemand bang. Hij voelde zich in zijn eer aangetast toen een groep Amsterdammers bij de snelweg A10 op de vlucht was geslagen voor een groep Rotterdammers. Hij ging hen een maand later bij de snelweg A9 met blote handen te lijf. Hulpmiddelen waren volgens hem voor watjes. Deze overmoed werd hem fataal. De Feyenoord-fans waren beter uitgerust. Ze gooiden lichtkogels, pikhouwelen, fietskettingen en honkbalknuppels in de strijd. Op videobeelden van Rijkswaterstaat, dat een camera in de Wijkertunnel had gemonteerd, viel te zien hoe Picornie ter aarde stortte. De astmapatiënt overleed aan de gevolgen van messteken en hamerslagen. In het sectierapport stond verder: gezwollen hersenen, geperforeerde longen, doorbloede maag. Vier hooligans van Feyenoord kregen een celstraf opgelegd. In een rouwadvertentie toonden alle Rotterdamse vechtersbazen spijt. Hun Amsterdamse collega's zworen wraak. Vijf jaar later is iedereen nog in leven aan de andere kant van het strijdtoneel.

Dit is de 34ste aflevering in een serie over schokkende sportmomenten.

    • Jaap Bloembergen