De douchelied top 1

Zingen mensen nog onder de douche, vroegen we ons in Leven &cetera van 2 maart af, naar aanleiding van een te verschijnen kunststof boek, waarin liedteksten staan die onder de douche kunnen worden gezongen. En wat zingen Nederlanders dan onder de douche? Wij vroegen om uw persoonlijke douchelied top 10.

Tientallen lezers reageerden, maar met zulke uiteenlopende liederen, van klassiek (Waldesnacht van Brahms, T. de Kroon) tot een nummer van Björks Sugar Cubes (Birthday, I. van Akkeren), dat een echte top 10 samenstellen moeilijk wordt. Er is slechts een nummer 1, en dat is Mieke Telkamps Waarheen, waarvoor. Dat lied werd twee keer genoemd (A. Kerkhof, Vlaardingen). Herman van Veen werd met verschillende liedjes twee keer genoemd: Opzij, opzij (ook A. Kerkhof) en Ik ben vandaag zo vrolijk, van tekenfilmeend Alfred Jodocus Kwak, met de voor onder de douche adequate zinsnede `Ik kom een druppel later' (B. Hogeweg, Nuenen). De Beatles werden ook twee keer genoemd, met de nummers Yesterday (D. van den Akker, Delft) en Because the world is round (H. ten Woude). Verder was het allemaal zeer verschillend. Ongeveer evenveel mannen als vrouwen zonden in. Genoemd werden onder meer Radio Gaga van Queen, de Zuiderzeeballade, Nee Karel van Ria Valk, Laat me alleen van Rita Hovink, Mama van Heintje, Wat voor weer zou het zijn in Den Haag, If I Were A Rich Man, Into each life some rain must fall. Lizet Beijersbergen van Henegouwen-Kruyff herinnert zich dat ze vroeger altijd gewekt werd door haar vader, die onder de douche Wie is Loesje (wie is toch dat snoesje) van The Ramblers zong.