Bruckner Symf. nr 4

Geen merkwaardiger componist dan Bruckner. Hij was bescheiden, kinderlijk gelovig en dociel, maar ook dwars, hoogst eigenzinnig en necrofiel. Toen Schubert werd opgegraven, pakte hij de schedel en kuste die. Bruckner schreef avantgardistische symfonieën, een soort `minimal music' van de 19de eeuw.

Bruckner werd dan ook vernietigend gerecenseerd door de beroemde Weense criticus en Brahmsbewonderaar Eduard Hanslick. Hij droeg een symfonie op aan de nóg omstredener Wagner, met wie hij in Bayreuth te veel bier zoop. Bruckner bleef ook aan zichzelf twijfelen en herzag bijna al zijn werk. Maar wie luistert naar zijn Vierde symfonie in de stevige uitvoering van de Wiener Symphoniker onder leiding van Vladimir Fedosejev, hoort een monumentaal werk dat geen twijfel duldt. Zelf noemde Bruckner zijn Vierde `de Romantische'. Men hoort een idyllisch landschap, doorkruist door een onstuimige stoomtrein, onstuitbaar het verleden achter zich latend, op weg naar de Nieuwe Tijd.

Bruckner Symf. nr 4 (Berlin Classics 0017212BC)

    • Kasper Jansen