Bouw uw eigen reverse convertible

Na het lezen van een artikel in NRC Handelsblad over bedrijfsobligaties, rees bij mij twijfel over de voorgenomen aanschaf van de Tante Agaath Reverse Convertible Knock-In op Aegon, uitgegeven door de Rabo Agaath Bank b.v. Looptijd twee jaar en een aantrekkelijke couponrente van 8 procent. Ik denk ook aan de Enron-strop en geruchten over Aegon. En wat het terrorisme betreft: ik kan me niet voorstellen dat we het met Afghanistan gehad hebben. Dat zal Aegon in Amerika treffen.

Sinds vier jaar ben ik weduwe en moet ik mijn financiële zaken zelf regelen, desgewenst samen met de Rabobank. Na 11 september 2001 verkocht ik de aandelen waar nog winst op te behalen was. Momenteel ben ik redelijk liquide. Ik wilde voor 24.000 euro instappen. De sluitingsdatum is 25 februari 2002. Wat is uw visie? Waarschijnlijk is het niet mogelijk tijdig te antwoorden. (T. C.)

Na deze dubbel fiscaal aantrekkelijke (aftrek en vrijstelling in box 1 én box 3, vandaar met Agaath-etiket) inmiddels gesloten lening, komen er wel weer andere. U vraagt mij in feite hoe de koers van Aegon zal bewegen in de komende twee jaar. Dat weet niemand.

U moet eerst eens nagaan welke risico's u loopt met een reverse convertible en welke vergoeding daar tegenover staat. U kunt over twee jaar aandelen Aegon geleverd krijgen, op een (te) lage koers. Wilde u die toch al kopen? Zo niet, waarom dan wel via een convertible? En is 8 procent daarvoor een aantrekkelijke vergoeding? U kunt een convertible in eigen beheer simuleren door putopties op een door u gewenst aandeel te schrijven. Dan heeft u niet die belastingvoordelen, maar wel lagere kosten en meer vrijheid.

    • Adriaan Hiele