BEGONNEN DOOR MIJN OPA

Caroline Koster (16 jaar)

VWO-leerling, vierde klas

Belegt sinds 2000

,,Bij mijn geboorte heeft mijn opa een beleggingsrekening voor me geopend en op mijn verjaardagen stort hij daar een bedrag op. Twee jaar geleden ben ik zelf begonnen met actief beleggen. Ik vond het leuk om er meer over te weten te komen. De aanleiding was eigenlijk de oprichting van het YoungDynamic Fund van Robeco. Dat fonds richt zich speciaal op jongeren.

,,Sinds vorig jaar zit ik ook in de board van het YoungDynamic Fund. Daarin zitten acht jongeren die de beleggers in het fonds vertegenwoordigen. We hebben een aantal keren per jaar boardmeetings, waar we onder andere praten over het beleggingsbeleid van het fonds. Daarnaast worden er ook bedrijfsbezoeken georganiseerd.

,,Wat ik leuk vind aan beleggen? Eigenlijk vind ik het idee eromheen het leukste, niet het beleggen zelf. Mij gaat het er vooral om dat je leert hoe allerlei ontwikkelingen in de wereld invloed hebben op de economie. Dat vind ik interessant. Ik volg het nieuws op de televisie en in de krant en soms vraag ik bij een bedrijf extra informatie op. Maar ik zit niet iedere dag achter mijn computertje om naar de koersen te kijken, hoor.

,,Op dit moment heb ik alleen aandelen in het YoungDynamic Fund. Voor een deel is dat omdat de markt nu zo onzeker is dat je toch niet goed weet wat je nu zou moeten doen. En het komt ook omdat ik minderjarig ben en dus voor alle aankopen of verkopen toestemming nodig heb van mijn ouders. Dan duurt het nog langer voordat je ergens op kunt reageren.

,,Met m'n vriendinnen praat ik niet echt veel over beleggen. Ze weten het wel, en ze zeggen ook `we vinden het leuk voor jou', maar zelf hoeven ze het niet. Dat geeft ook niets: ik heb genoeg tijd over om ook allerlei andere dingen te doen. Mijn ouders en mijn opa zijn wel actieve beleggers. Met hen praat ik wel over het nieuws en de gevolgen voor de beurs en zo, maar niet over elkaars beleggingen. Zij beleggen en ik beleg – dat staat los van elkaar.''

    • Marcella Breedeveld