Ambtenaar eist baan terug

De Leeuwarder `trouwambtenaar' N. Eringa-Boomgaardt stapt naar de bestuursrechter als de gemeente Leeuwarden haar geen nieuw contract geeft. Dit zegt haar advocaat S. Voogd, naar aanleiding van de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling gisteren.

De Commissie bepaalde dat de gemeente Leeuwarden in strijd handelde met de Wet Gelijke Behandeling door Eringa's contract niet te verlengen. Leeuwarden maakt ,,indirect onderscheid op grond van godsdienst'' en dat mag niet, oordeelt de commissie.

Eringa, die vijftien jaar buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand was, weigerde vorig jaar uit godsdienstig oogpunt twee homoparen in de echt te verbinden. De gemeente was van oordeel dat een buitengewoon ambtenaar alle wettelijke taken en verplichtingen die de wet oplegt, moet uitvoeren. Eringa en haar zeven collega's moesten schriftelijk beloven paren van gelijk geslacht te trouwen. Eringa weigderde dit en ging tevens in beroep bij de gemeentelijke commissie personele aangelegenheden. Die doet maandag uitspraak.

Volgens Eringa's advocaat zal de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling die van de gemeentelijke commissie ondersteunen. De gemeente kan het advies van de Commissie Gelijke Behandeling in principe naast zich neer leggen. ,,Maar als ze niet op hun schreden terugkeren gaan we naar de rechtbank'', aldus Voogd. ,,Het moet dan wel gek lopen als ze niet opnieuw een contract krijgt.'' Volgens Voogd zal de gemeente Leeuwarden ,,gezichtsverlies'' lijden als ze Eringa weer zal moeten aannemen.

De Leeuwarder wethouder G. Krol (CDA) zegt zich met de stadsadvocaat te beraden op vervolgstappen maar wil eerst de uitspraak van de gemeentelijke commissie afwachten.