Aflossen of beleggen?

Ik ben een alleenstaande vrouw van 33 jaar, werkzaam als zelfstandige. Ik heb in 1997 een nieuwbouwwoning gekocht en daarvoor een beleggingshypotheek afgesloten van 250.000 gulden, tegen 6,1 procent, voor tien jaar vast. Mijn inkomen valt in het laagste belastingtarief, wat naar verwachting zo blijft. Geen pensioenvoorziening. Doordat ik vrij zuinig leef en overhoud, zit ik nu met de vraag wat ik het beste met dat geld kan doen. Mijn idee is om 10.000 euro op een spaarrekening aan te houden voor onverwachte uitgaven en met een eventueel overschot de hypotheek extra af te lossen. De bij de hypotheek behorende polis zet ik bij de aangifte in Box 3. Mijn woonlasten worden geleidelijk lager en als de hypotheek op mijn 57ste eindigt, heb ik een mooi belastingvrij spaarpotje. Is dit zinvol?

(B. de J.)

Uw redenering klopt. Extra beleggen is minder zinvol, omdat u al belegt via de beleggingpolis van de hypotheek.

    • Adriaan Hiele