48 uur in Reykjavik

Reykjavik is de meest noordelijk gelegen hoofdstad van de wereld. Jan Gerritsen vertelt hoe je er twee etmalen kunt doorbrengen.

Wanneer gaan?

's Winters is het maar vijf uur licht in Reykjavik, hartje zomer zo'n 20 uur. Wie watervallen en geisers wil zien, tussen zwarte lavavelden wil wandelen, of Reykjavik vanaf de nabijgelegen berg Esja wil bekijken (reken twee uur stevig wandelen om er bovenop te komen), kan beter wachten tot de dagen wat langer duren. Eind maart is er nauwelijks verschil met Nederland, daarna wordt het steeds langer licht. Wie zich een weekeinde (bij voorkeur vrijdag en zaterdag) in het bruisende uitgaansleven wil storten, kan er ook in de wintermaanden terecht. In de tientallen bars en dancings in het kleine stadscentrum van Reykjavik komt het leven pas tegen elf uur 's avonds op gang, maar het duurt tot diep in de ochtenduren voort. Er zijn geen vaste voorgeschreven sluitingstijden. Kies tussen Gaukur a Stöng (harde rock, live), Kafibarinn (nieuwste pop) of Café Romance (dertigers en ouder).

Winkelen

Reykjavik (ruim 110.000 inwoners) heeft een grote overdekte shopping mall (Kringlan), waar je alles vindt wat je ook in Nederland kunt kopen. Leuker is om Laugavegur af te stropen, de belangrijkste winkelstraat in het oude centrum, met trendy boutiques, goudsmeden, ouderwetse winkeltjes en de grote boekhandel Mal og Menning. Of vlakbij, maar alleen op zondag, rond te scharrelen op de overdekte markt Kolaportid, vlak bij de haven, met oude boeken en platen, Chinese en Vietnamese prullaria (Reykjavik heeft enkele tientallen Vietnamese families bootvluchtelingen opgenomen). Aanbevolen: koop hier vislekkernijen als gerookte zalm, kabeljauwwangetjes of gravad lax (zalm met dille) die hier relatief goedkoop zijn. Uitrusten met een kop thee of koffie bij Hotel Borg, het oudste en meest karakteristieke hotel, vlak bij het parlementsgebouw (Althing) en populair bij politici.

Eten

Veel toeristen proeven de IJslandse keuken vooral lamsvlees en allerlei soorten vis bij restaurant Laekjabrekka, naast het Informatiebureau voor Toerisme in het hart van Reykjavik, aardig maar niet bijzonder. Vlakbij zijn talrijke andere uitstekende restaurants, zoals Rex en Apotek (beide modern design), Einar Ben, en Skolabru (in een van de oudste huizen van de stad) en, maar twintig stappen verder, Hummarhusid, gespecialiseerd in kleine kreeften, verrukkelijk van smaak, helaas zeer kostbaar: zes stuks voor ruim 40 euro (evro in het IJslands). Hotel Saga, een kwartier van het centrum, biedt een goede Franse keuken, en fraai uitzicht vanaf de zesde verdieping. Imponerender nog is het uitzicht in het draaiende restaurant Perlan (Parel), dat op kolossale heetwatertanks is gebouwd. Vis is doorgaans een stuk goedkoper dan de biefstuk en het varkens- en lamsvlees dat door de zwaar gesubsidieerde IJslandse boeren wordt aangeleverd.

Alcohol is een kostbare versnapering. Bier kost zo'n 4 euro per 50 cc glas, wijnen zijn relatief nog duurder wegens zeer hoge accijnzen.

Zondagmiddag

Naar Blue Lagoon (Blá Lonid), een dik half uur met de bus uit Reykjavik. Voor circa 10 euro heerlijk ontspannen in het Caraïbisch blauwe water in een aangelegd meer in lavavelden niet ver van de internationale luchthaven Keflavik. Het uit zee aangevoerde water wordt tot 37 à 39 graden Celsius verwarmd met heet water dat een nabijgelegen krachtstation uit grote diepte (2.800 meter) oppompt uit de vulkanische aarde van IJsland. Het zacht aanvoelende water dat stoomt en dampt, vooral als het regent, bevat stoffen als zout- en siliciumverbindingen en blauwgroene algen, die verlichting en soms genezing bieden aan psoriasispatienten. Langs het bad liggen stapeltjes heilzame modder waarmee je je kunt insmeren.

Zoals in alle IJslandse zwembaden moeten bezoekers zich poedelnaakt wassen voor ze het water in mogen. Europeanen, behalve Fransen, hebben daar geen moeite mee, zegt Magnea Gudmunsdottir, marketingmanager van Blá Lonid dat omringd wordt door zwarte lavavelden. Omdat behalve Fransen ook Amerikanen onder andere van de nabijgelegen NAVO-basis Keflavik – dat vervelend vinden, zijn er ook douches met scheidingswanden.

Kunst

In de talloze fotoboeken over IJsland - er liggen hele stapels in de boekwinkels - regent het nooit. In de winter zijn niet zozeer kou maar regen en storm bijna alledaagse werkelijkheid. Dan ga je maar naar musea en exposities in bijvoorbeeld Kjarvalsstadir, dat de mooiste exposities heeft naast de eigen verzameling van schilderijen en beeldhouwwerk. Vermijd een bezoek aan het tempelachtige huis van de vooroorlogse beeldhouwer Einar Jonsson, vlak bij Reykjaviks grootste kerk, de imponerende Hallgrimmskirkjan. De sombere en zware Noorse mythologie is alleen bij stralende zon verteerbaar. Over kunst en literatuur kletsen vrijwel iedereen spreekt Engels – kan bij café Mokka (Skolaverdurstigur) met schilders, met de aanstormende jeugd bij Artist Café, het voormalige `Solon Islandus' op de hoek van Bankastraeti en Ingolfsstraeti en nog beter bij Naeste Bar (`volgende bar') in de Ingolfsstraeti, waar ook lokale beroemdheden binnenstappen. In deze gelegenheden klinkt zelden muziek uit luidsprekers. In Naeste Bar mogen bezoekers zelfs niet zingen.

Hoe kom je er?

Icelandair vliegt vijf keer per week vanuit Amsterdam naar IJsland. En naar talrijke steden in de Verenigde Staten en Canada. Op reis naar een Noordamerikaanse bestemming kun je zonder extra kosten een lang weekeinde in Reykjavik inlassen.

    • Jan Gerritsen