Wiegel roept de VVD op tot eendracht

VVD-erelid Wiegel heeft vandaag zijn partijgenoten opgeroepen de eenheid te bewaren en zich te scharen achter lijsttrekker Dijkstal.

Wiegel zegt vanochtend in de Telegraaf: We hebben één lijsttrekker, we hebben één politiek leider. Er kan geen sprake van zijn dat daar verandering in komt.''

Gisteren betichte VVD-prominent Vonhoff Wiegel ervan te hebben bijgedragen aan de paniek binnen de partij sinds de tegenvallende uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen door te zinspelen op zijn mogelijke terugkeer in de politiek als eventuele minister-president van een coalitie tussen VVD-CDA en Lijst Fortuyn. In het EO-radioprogramma De Ochtenden zei Vonhoff, eveneens erelid van de partij, daarover onder meer: ,,De heer Wiegel heeft niet binnen de haag zijner tanden kunnen houden wat zo langzamerhand het karakter van een jongensdroom begint te krijgen.'' Vonhoff kapittelde Wiegel als ,,inconsequent'': ,,Wij zijn binnen de VVD van mening dat de minister-president niet wordt gekozen. Je kunt dat niet afdoen met een eenvoudige aankondiging dat je kandidaat-premier bent''.

De regionale voorzitters van de VVD-afdelingen willen overigens wél dat Wiegel een grotere rol gaat spelen in de verkiezingscampagne. Voor de meeste van hen blijft VVD-leider Dijkstal echter de nummer één. Hem nu nog vervangen zou de partij te grote schade berokkenen, verwachten ze.

Morgen zal het merendeel van deze zogenoemde 'partijbaronnen', tijdens overleg met het hoofdbestuur, eisen dat de VVD een ,,duidelijkere en hardere'' campagne gaat voeren. De voorzitters achten Dijkstal daarbij niet in staat op eigen houtje het slechte resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen en het grote verlies in de opiniepeilingen goed te maken.

De invloedrijke voorzitter Touw van de VVD-Kamercentrale Rotterdam constateert dat de communicatie in liberale kringen te wensen overlaat. ,,We moeten oppassen dat de indruk gaat ontstaan dat we een partij in verwarring zijn'', aldus Touw. ,,Ik heb Dijkstal horen zeggen dat hij het ook niet meer weet. Dat is hartstikke slecht.'' Touw spreekt nog geen onvoorwaardelijk vertrouwen uit in Dijkstal. ,,Ik doe geen mededelingen over hoe het verder moet met hem. Dat is voor zaterdag.'' Flevoland, Amsterdam en Den Helder zien in Wiegel en Zalm goede kandidaten voor het premierschap, zoals Dijkstal dat ook is. ,,Maar dat is helemaal nog niet aan de orde, we staan in de peilingen nog maar op de vierde plaats'', stelt de Amsterdamse liberaal Sinke vast. Zeeland en Groningen hebben helemaal geen trek in discussies over andere kandidaten voor het partijleider- en premierschap. Voor hen is Dijkstal de onbetwiste nummer één. Wel willen ook zij een prominente plaats voor Wiegel in de campagne.