`Weigering BBC van spotje tegen abortus censuur'

De Britse publieke omroep, de BBC, heeft onverwachts een rechtszaak verloren over zijn weigering een reclamespotje van een actiegroep tegen abortus uit te zenden omdat het te schokkende beelden zou bevatten. Het High Court noemde het BBC-besluit gisteren ,,censuur van politieke uitlatingen''.

De affaire speelde voor de verkiezingen van juni 2001, toen de Pro-Life Alliance, een politieke splintergroep tegen abortus, een spotje met videobeelden van geaborteerde foetussen aanbood in de zendtijd voor politieke partijen. De groep verzet zich tegen de huidige Britse wetgeving, die abortus tot 24 weken voorwaardelijk toestaat. In het spotje waren onder meer lichaamsdelen van een foetus te zien, waaronder een los hoofd, afkomstig van een zuigcurettage bij een gevorderde zwangerschap. De BBC weigerde tot drie keer toe de beelden uit te zenden, nadat de groep nieuwe versies had ingeleverd.

Lord Justice Laws, een van de drie rechters in de zaak, bevestigde dat de beelden ,,verontrustend zijn voor elk mens met normale gevoeligheden''. Maar, zei hij, ,,als we de vrijheid van politieke meningsuiting in dit land serieus willen nemen, mogen die karakteristieken niet het begin van censuur worden.'' De zaak heeft al vier keer eerder gediend, steeds in het nadeel van Pro-Life.

Anne Sloman, de hoogste politieke adviseur van de BBC, weigerde te accepteren dat de BBC zich aan censuur schuldig had gemaakt. Volgens haar zal de omroep de rechtskamer van het Hogerhuis, de Law Lords, vragen in beroep te mogen gaan. De omroep is ,,niet meer dan een doorgeefluik van politieke spotjes'', maar heeft ook ,,van het parlement de taak gekregen geen materiaal uit te zenden dat in strijd is met de goede smaak, beschaafdheid of dat publieke gevoelens schaadt'', aldus Sloman. Volgens haar neemt de BBC voor nieuwsbulletins voortdurend beslissingen over schokkende beelden en zijn dezelfde normen toegepast op de Pro-Life-advertentie.

Volgens Bruno Quintaville, leider van Pro-Life, is het vonnis ,,het begin van het einde'' voor de huidige Britse abortuswetgeving. ,,Zodra ons land de waarheid ziet, ontdekt het dat abortus, zelfs in een vroeg stadium, een vreselijke gewelddaad is die een mens doodt.''