Vrije doorgang voor drugssmokkelaars

De douane op Curaçao laat bolletjesslikkers ongemoeid richting Schiphol reizen. Het openbaar ministerie zegt geen faciliteiten voorhanden te hebben om opgepakte bolletjesslikkers na aanhouding op te vangen.

Dat heeft waarnemend advocaat-generaal Joubert tegenover de Antilliaanse krant Amigoe bevestigd.

Eerder liet het openbaar ministerie op Curaçao al weten dat drugssmokkelaars met minder dan een kilo cocaïne in hun bagage niet meer worden aangehouden, maar met een dagvaarding naar huis gestuurd, omdat justitie de stroom aan drugskoeriers niet meer kan verwerken. ,,Er is geen mogelijkheid hen aan te houden omdat we geen faciliteiten hebben'', aldus Joubert. ,,Wie naast drugs in de bagage ook bolitas heeft geslikt, wordt aangehouden. Maar wie alleen geslikt heeft niet.''

Ook op Schiphol lukt het nog steeds niet grip te krijgen op de drugssmokkelaars. Volgens een woordvoerder van het douanepersoneel hebben de organisaties achter de drugssmokkelaars de smokkelroutes verlegd, waardoor zij de verscherpte controles op de vluchten vanaf Curaçao weten te ontwijken. ,,Ze nemen steeds vaker vluchten via Venezuela en Paramaribo of andere routes. Daardoor is het aantal opgepakte drugskoeriers nog steeds beperkt.''

Eerder deze maand schatte minister Korthals van justitie het aantal drugskoeriers dat maandelijks Schiphol aandoet op ruim duizend, van wie een beperkt deel tegen de lamp loopt. Speciale noodwetgeving maakt het inmiddels mogelijk drugskoeriers groepsgewijs op te sluiten buiten het reguliere gevangeniswezen om. Justitie zoekt naar gebouwencomplexen om drugskoeriers in op te sluiten. In de omgeving van Schiphol en het voormalige grenshospitium in Amsterdam worden prefabcellen gebouwd. Ook in Roermond is op tijdelijke basis accommodatie voorhanden.

De voormalige luchtmachtbasis Soesterberg (Kamp Zeist), tot voor kort in gebruik voor het Lockerbie-proces, wordt met een opvangcapaciteit voor zeshonderd tot achthonderd drugssmokkelaars, een van de grootste opvangcentra voor drugskoeriers. Zij worden daar bewaakt door marechaussee en personeel van een particulier beveiligingsbedrijf onder supervisie van enkele tientallen ervaren Britse detentiebegeleiders, afkomstig van hetzelfde bedrijf. Justitie overlegt volgende week met de gemeenten Zeist en Soest en de provincie Utrecht over de gevolgen van het besluit om Kamp Zeist aan te wijzen als noodlocatie. Het is de bedoeling dat de eerste bolletjesslikkers volgende maand in het kamp worden ondergebracht.

Burgemeester R. Boekhoven van Zeist voelt zich overvallen door het besluit. Hij was niet door justitie op de hoogte gebracht en vernam het nieuws van de pers, aldus zijn woordvoerster. Er is enkele weken geleden wel overleg geweest, maar volgens haar is toen met geen woord gerept over de komst van de bolletjesslikkers.