Vlucht uit China N-Koreanen lukt

De 25 Noord-Koreanen die gisteren het terrein van de Spaanse ambassade in Peking hebben bestormd in een poging politiek asiel te verkrijgen, hebben China inmiddels verlaten en zijn via de Filippijnen op weg naar een onbekende bestemming.

Daarmee is onverwacht snel een einde gekomen aan een voor China gevoelige kwestie. Peking stuurt Noord-Koreaanse vluchtelingen doorgaans terug om politieke frictie met het ultra-stalinistische buurland te voorkomen. Maar eerder vandaag kondigde de Chinese premier Zhu Rongji tijdens een even zo onverwacht snel belegde persconferentie aan dat een overeenkomst over het lot van de zes gezinnen en twee weeskinderen was bereikt. De Filippijnse autoriteiten hebben de komst van de 25 inmiddels bevestigd. Zuid-Korea heeft gezegd dat de vluchtelingen ook daar welkom zijn.

De geslaagde vlucht van de Noord-Koreanen is de grootste sinds de Koreaanse Oorlog. De groep blijkt hun plan zorgvuldig te hebben voorbereid. Daarbij hebben ze hulp gekregen van een Duitse arts die in Noord-Korea heeft gewerkt. Volgens de arts, Norbert Vollertsen, zijn meer bestormingen gepland. ,,Ze zijn niet in staat 25 mensen te stoppen en ze zullen zeker niet in staat zijn 150 mensen te stoppen'', aldus Vollertsen over de Chinese militairen die voor vrijwel alle buitenlandse missies in Peking staan opgesteld. Hij zegt te hopen op een uitstroom met een omvang van die uit Oost-Duitsland, eind jaren tachtig.

Twee van de 25 Noord-Koreaanse vluchtelingen wisten gisteren de Chinese bewakers voor de Spaanse ambassade in Peking af te leiden waarna de rest van de groep door de openstaande hekken van het complex naar binnen wist te rennen. Na een kort gevecht wisten ook de overige twee zich uit handen van de soldaten te bevrijden en zich bij de groep op het ambassadeterrein te voegen. Een vooraf geïnformeerde fotograaf van het Amerikaanse persbureau AP legde de bestorming vast.

China is het enige land waarmee Noord-Korea nauwe betrekkingen onderhoudt. Peking was een bondgenoot van de Koreaanse communisten tijdens de Korea Oorlog begin jaren vijftig. De leiders van beide landen spreken elkaar regelmatig. De Chinese president Jiang Zemin heeft vorig jaar, tijdens een bezoek aan Noord-Korea bezworen ,,de stabiele betrekkingen'' met Noord-Korea in stand te houden.