Vinokoerov na zege in etappe nieuwe leider Parijs-Nice

De wielrenner Aleksander Vinokoerov heeft met de overwinning in de vierde etappe van Parijs-Nice de leiding genomen in de Franse rittenkoers. De renner van de Duitse wielerploeg Telekom ontsnapte twee kilometer voor de top van de Mont-Faron uit de kopgroep van vijf en kwam als eerste over de finish. Hij nam de leiderstrui over van de Fransman Didier Rous.

Vinokoerov behaalde zijn eerste overwinning van het seizoen en de achttiende in zijn profloopbaan. Op zijn erelijst staan onder andere de Ronde van Valencia, de Dauphiné Libéré en Circuit des Mînes. Hij kan hier zondag Parijs-Nice aan toevoegen.

,,In eerste instantie was ik niet uit op de leiderstrui, maar op de etappezege. Maar nu ik aan de leiding ga, zal ik er alles aan doen om mijn positie te verdedigen'', aldus de Kazak, die een voorsprong heeft van zes seconden op nummer twee, de Fransman Laurent Jalabert.

De Spanjaard Felix Garcia Casas nam het initiatief aan de voet van de Mont Faron, zo'n vijf kilometer voor de finish. Maar de Madrileen kon zijn voorsprong niet uitbouwen. De Fransen Rous en Jalabert passeerden Casas. Bij een tempoversnelling van Jalabert moest Rous passen en konden alleen Vinokoerov, diens landgenoot Andrei Kivilev en de Duitser Jens Voigt volgen.

Met de finish in zicht probeerde eerste Kivilev te ontsnappen, maar hij kwam niet ver. Vinokoerov had wel succes. Hij pakte al snel een voorsprong van 25 seconden en zag zijn concurrenten niet meer dichterbij komen.

Erik Zabel won de eerste etappe in de Tirreno-Adriatico. Hij was na zijn sprintzege in finishplaats Sorrento niet blij, omdat zijn ploeggenoot Fagnini na een val voorlopig is uitgeschakeld. De Italiaan heeft zijn sleutelbeen gebroken.

Dat komt Zabel anderhalve week voor Milaan-Sanremo, de eerste wereldbekerwedstrijd van dit jaar, slecht uit: ,,Het is erg voor hem, maar ook voor mij. Hij is een sleutelfiguur in de ploeg en voor mij een grote ondersteuning. We hebben ook heel veel samen getraind.''

De buiteling van Fagnini waarbij ook Cipollini was betrokken, was niet de enige valpartij. Kort voor de streep werd het peloton opgeschrikt door een hond. Francesco Casagrande en Marc Wauters behoorden tot de slachtoffers, overigens zonder ernstige gevolgen.

Erik Dekker, kopman van de Rabobank-ploeg, miste de slag op de Picco S. Angelo, een venijnig klimmetje naar een hoogte van 465 meter. De aanval werd geïnitieerd door Francesco Casagrande. Michael Boogerd was één van de elf renners die aanpikte. De groep verwierf maximaal dertig seconden voorsprong, maar werd kort voor de streep alsnog ingelopen.

Zabel, die in de sprint de Italiaan Lombardi en de Tsjech Svorada klopte, won dan eindelijk na drie tweede en vijf derde plaatsen in het voorseizoen.