`Topambtenaar Rijkswaterstaat werd omgekocht'

Een ,,topmanager van Rijkswaterstaat'' is verdachte van omkoping in het justitiële onderzoek naar bouwfraude. Hij heeft zich op kosten van het bouwbedrijf Koop Tjuchem laten fêteren in een bordeel en steekpenningen geïncasseerd in ruil voor bevoordeling van Koop, aldus oud-directeur A. Bos van Koop.

Dit blijkt uit een uitzending vanavond van de televisierubriek Zembla. Volgens de rubriek is in het justitiële onderzoek informatie over tien ambtenaren inzake corrumptief gedrag verzameld.

Bos schat dat van de tienduizend ambtenaren van Rijkswaterstaat er zeker vijftig 'orrupt zijn. Secretaris-generaal Pans van Verkeer en Waterstaat noemt dat aantal ,,onwaarschijnlijk''.

Onthullingen van Bos in Zembla van november vorig jaar over bouwfraude leidden tot de instelling van een parlementaire enquête, een justitieel onderzoek en een onderzoek door de kartelpolitie Nma. Volgens Bos spannen bouwondernemingen op grote schaal samen om via prijsafspraken te hoge kosten voor bouwprojecten bij de overheid in rekening te brengen.

In de uitzending van vanavond vertelt Bos gedetailleerd over gevallen van omkoping waarbij hij soms zelf betrokken was. In één zaak gaat het om een ,,topmanager van Rijkswaterstaat'' die hij in opdracht van zijn baas Henk Koop bij de opening van de Wijkertunnel in 1996 benaderde om langs informele weg opdrachten binnen te halen. Een rekening van ruim tienduizend gulden na bezoek van de ambtenaar aan het Amsterdamse bordeel YabYum werd volgens Bos door Koop betaald. Ook vergoedde Koop golfcursussen die de ambtenaar in Schotland en het Midden-Oosten volgde; hij ontving volgens Bos ook contante betalingen, variërend van 5.000 tot 10.000 gulden.

Koop Tjuchem wilde vanochtend niet reageren. Woordvoerder A. Sinnema van Verkeer en Waterstaat zegt dat de desbetreffende ,,topmanager'' nog altijd werkzaam is voor Rijkswaterstaat. Pas als officieel bericht van het openbaar ministerie is ontvangen dat de man verdachte is, zal de departementsleiding maatregelen overwegen, aldus Sinnema. Het OM wilde geen commentaar geven.

In de uitzending zegt Bos dat een andere ambtenaar van Rijkswaterstaat er ,,al twintig, 25 jaar een sport van maakt om geld los te peuteren'' van bedrijven. Ook verklaart Bos dat een directeur van Koop Tjuchem al zo'n dertig jaar de regie voert over de omkoping van ambtenaren in het Noord-Hollandse Hoorn.

De advocaat van een wegens corruptie veroordeelde ex-ambtenaar van Rijkswaterstaat uit verder de beschuldiging dat de leiding van de organisatie begin jaren negentig op de hoogte is geweest van de zogenoemde `Capelse zaak'.

In deze affaire is eerder gebleken dat een regiokantoor van Rijkswaterstaat van 900.000 gulden voor ongeveer 500.000 gulden is gefinancierd door frauderende bouwondernemingen die daarmee corrupte ambtenaren van dienst waren.

Enkele lage ambtenaren zijn daarvoor medio jaren negentig ontslagen en vervolgd – maar de leiding van Rijkswaterstaat, in wier opdracht de lage ambtenaren zeiden te hebben gewerkt, is altijd buiten schot gebleven.