Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de overeenkomsten en verschillen tussen het Belgische Vlaams Blok en Leefbaar Rotterdam. Verder aandacht voor ondeskundige of onhygiënische piercing- en tatoeagebedrijven. Ned.2, 17.35-18.43u.

Dankwoord. Prins Willem-Alexander en Máxima bedanken het Nederlandse volk voor de cadeaus en felicitaties die ze bij hun huwelijk in ontvangst mochten nemen. Ned.2, 17.55-18.00u.

Nova. Nieuwe peilingen naar de zetelverdeling bij de komende verkiezingen en de openbare coalitiebespreking van Leefbaar Rotterdam. Ned.3, 22.27-22.55u.

Krachtstroom. In deze vijfde aflevering een gesprek met PvdA-staatssecretaris van Financiën Wouter Bos en RTL-presentator Beau van Erven Dorens. Ned.1, 0.10-0.43u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Corrupte ambtenaren. De rubriek brengt een vervolg op de uitzending van 9 november van het vorig jaar waarin verschillende bouwbedrijven beschuldigd werden van het oplichten van Rijkswaterstaat en andere opdrachtgevers voor honderden miljoenen euro's. Ned.3, 21.15-21.50u.

Hilfe Vierlinge - Eins will immer was. Reportage over het gezin van Helga en Rainer Arndt met een vierling. ARD, 21.45-22.15u.

The trench. Eerste deel van een 3-delige reconstructie over de ontberingen in de loopgraven tijdens de Eerste Wereld oorlog. BBC2, 22.00-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Kortsluiting. Biotechnoloog dr. Herman de Boer, verwekker van biostier-Herman, gaat in debat met Maaike Wermer van de Dierenbescherming. Ned.3, 20.32-21.15u.

Barend & Van Dorp. Onder andere een gesprek met Herman van Veen die aanstaande zondag in Carré de Radio 2 Zendtijdprijs ontvangt. RTL4, 22.30-23.30u.

FILM

. Indiana Jones and the Last Crusade (Steven Spielberg, 1989, VS). Derde en laatste avontuur met Harrison Ford als titelheld. Even rap als megalomaan verhaal doet hem zoeken naar de heilige graal en en passant ontdekken dat hij het evenbeeld is van zijn vader (een hoogst amusante Sean Connery). SBS6, 20.30-23.05u.

The Parent Trap (Nancy Meyers, 1998, VS). Zoveelste verflming van Erich Kästners jeugdroman Das doppelte Lottchen is een meisjesfilm over hoe dolletjes het is om zes weken op zomerkamp te zijn, te ontdekken dat je eigenlijk een tweeling bent en dan samen met je zusje proberen om je gescheiden ouders weer bij elkaar te krijgen. VRT, 21.40-23.49u.

. Demolition Man (Marco Brambilla, 1993, VS). Vederlichte actie-comedy laat Sylvester Stallone uitbundig zelfspot bedrijven. Als `de Sloper' komt hij in actie tegen een vervaarlijke goeroe (Wesley Snipes) die in een toekomstig, paradijselijk Los Angeles een verhuld totalitaire maatschappij creëerde. Yorin, 22.10-0.20u.

. Sophie's Choice (Alan J. Pakula, 1982, VS). Meryl Streep speelt briljante hoofdrol in indringende verfilming van roman van William Styron over de New Yorkse zomer van 1947, toen een jonge Amerikaanse schrijver (Peter MacNichol) vergeefs iets probeerde te begrijpen van de Auschwitztragedie van een Poolse immigrante. Met Kevin Kline . Net5, 22.15-0.55u.

. Brussels by Night (Marc Didden, 1983, België). Intrigerend filmdebuut van voormalige Vlaamse popjournalist Didden was een bescheiden festivalhit en werd door hem zelf omschreven als een `filosofische thriller'. Gedesillusioneerde veertiger (François Beukelaars) zwerft doelloos door nachtelijk Brussel en ontmoet een barmeisje, een Marokkaanse trambestuurder en een vroegere kennis. Canvas, 23.30-1.00u.

Familjehemligheter (Kjell-Ake Andersson, 2001, Zw./Noorw.). Zwarte komedie over de ellende achter de façade van een ogenschijnlijk aangeharkt Zweeds gezin aan het eind van de jaren zeventig. Ned.3, 23.48-1.30u.

Romper Stomper (Geoffrey Wright, 1992, Australië). Zie tv-vooraf. Net5, 0.55-2.30u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Fotograaf Guus Dubbelman praat over zijn sportfoto's voor de Volkskrant en zijn expositie in de Amsterdamse Melkweg met vrij werk. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van kunstenaar Juul van den Heuvel in Amsterdam besprekingen van de film Time Machine (Gore Verbinski en Simon Wells), de roman Portret (J.M. Coetzee) en de cd Giant Leap. Na elven o.a. tekenaar Jans Muskee. 747AM, 22.02-24.00u.