Taiwanese soap `misleidt' jeugd China

Alle jongerentijdschriften staan vol met plaatjes van de sterren uit de razend populaire Taiwanese soap Meteor Garden. Iedereen kan de muziek meezingen in Karaoke-bars en de serie is volop verkrijgbaar op illegale DVD's. Maar op de Chinese televisie is Meteor Garden inmiddels niet meer te zien, want het Staatsbureau voor Radio, Film en Televisie heeft verdere vertoning onlangs verboden.

,,Deze soapserie heeft een negatief effect op de maatschappij gehad, vooral jonge mensen zijn erdoor misleid'', zo motiveerde een woordvoerster van het Bureau de beslissing gisteren. De serie is gebaseerd op een Japans stripverhaal met dezelfde naam, en gaat over de relatie tussen een arm meisje en een rijke jongen. De jongen is lid van een cool vriendenclubje dat studeert aan een school voor rijkeluiskinderen in Taiwan.

Taiwanese kranten vermelden dat het in China vooral ouders zijn die bezwaar maakten tegen de grote hoeveelheid geweld in de serie, en tegen alle dure merkartikelen die terloops worden geïntroduceerd. Volgens een commentaar in de Chinese krant Het Jeugddagblad van China krijgen de jeugdige kijkers door de serie een onrealistische kijk op intermenselijke relaties en op de maatschappij.

Wellicht speelt ook mee dat een van de hoofdrolspelers desgevraagd meldt dat zijn favoriete land Taiwan is, terwijl China Taiwan beschouwt als een afvallige provincie. Tsai Chih-ping, de producent van de serie, verdedigde zich door te stellen dat de serie handelt over jonge mensen die volwassen worden door te leren van hun fouten. China voorkomt kennelijk liever dat de jeugd in de verleiding komt om de fouten van hun decadente Taiwanese leeftijdsgenootjes te herhalen.

China heeft in het verleden vaker buitenlandse televisieseries verboden omdat ze schadelijk zouden zijn voor het Chinese Volk. Desondanks worden oude Amerikaanse series als Bay Watch of L.A. Law nog altijd voor een Chinese publiek vertoond.