Snel meer kinderbedden op ic

Minister Borst van Volksgezondheid is het gesteggel tussen de academische ziekenhuizen en de zorgverzekeraars over een noodzakelijke uitbreiding van 23 intensive care-bedden voor kinderen zat. Zij heeft de landelijke organisaties van zorgverzekeraars en van de academische ziekenhuizen ontboden. Borst wil dat die bedden er op zo kort mogelijk termijn alsnog komen.

De 23 bedden zijn een kwart van in totaal 102 intensive care-bedden die nodig zijn om de ruim 4.500 kinderen die jaarlijks acute zorg nodig hebben, ook daadwerkelijk te kunnen opvangen. Nu komen naar schatting zo'n duizendkinderen op een gewone kinderafdeling of in een kinder-intensive care in het buitenland terecht.

Om dit probleem het hoofd te bieden verordonneerde Borst, naast een uitbreiding van de capaciteit met in totaal 31 extra bedden tot 2006, om het budget voor kinder ic-bedden van ziekenhuizen te `oormerken'. Ziekenhuizen hebben nu een algemeen budget dat ze naar eigen inzicht besteden. Op basis van de maatregel van Borst mag het geld voor intensive care-bedden nu nergens anders meer aan worden uitgegeven.

Volgens de ziekenhuizen heeft dit oormerken geleid tot een impasse in de samenwerking tussen de academische ziekenhuizen en de zorgverzekeraars. Om dat speciale budget voor intensive care-bedden te kunnen berekenen moet het College Tarieven Gezondheidzorg (CTG), het landelijke tarievenbureau, een `beleidsregel' opstellen. Op basis hiervan weten de zorgverzekeraars welk tarief hen door de academische ziekenhuizen in rekening wordt gebracht voor een ic-bed.

Alle betrokken partijen, de ziekenhuizen, de zorgverzekeraars én het ministerie moeten die beleidsregel aanvragen bij de CTG. Maar de aanvraag is nog steeds niet binnen bij het CTG.

Vorige maand maande de minister de ziekenhuizen per brief ook al tot spoed bij het realiseren van de extra intensive care-bedden voor kinderen.