Schiphol stelt bouw van kantoren uit

Schiphol stelt de bouw van kantoorgebouwen uit. Dat zegt algemeen directeur A. Mast van Schiphol Real Estate, de vastgoedpoot van de luchthaven, op de internationale vastgoedconferentie Mipim in Cannes.

De vastgoeddivisie brengt daarmee een klap toe aan de balans van het luchthavenconcern. De divisie droeg vorig jaar nog voor 20 procent bij aan de winst van Schiphol. De ruim 50.000 vierkante meter aan verhuurbare kantoorruimte waarvan de bouw is uitgesteld betekende een investering van 68 miljoen euro. Het vastgoed op Schiphol levert doorgaans een rendement op van 7 à 8 procent.

,,Waar we mee bezig waren bouwen we af. Maar nieuwe projecten gaan niet door'', zegt Mast. ,,Ik ga niet voor de leegstand bouwen.'' Hij voorziet een teruglopende Nederlandse vastgoedmarkt en vreest onvoldoende nieuwe huurders te vinden. ,,Als het moet, blijf ik gewoon op mijn kont zitten. Dan maar even geen geld in het laatje voor Schiphol.''

Voor eind dit jaar stond de bouw van nieuwe torens van het World Trade Center (17.500 vierkante meter) gepland, en volgend jaar gaat een kantoorgebouw met 12.500 vierkante meter op Schiphol-Oost niet door. Ook het zogenoemde Gateway-project, een kantoor met een oppervlak van 25.000 vierkante meter boven de snelweg, is van de baan. In oktober maakte Schiphol al bekend de nieuwe J-pier, een railverbinding naar deze pier en de uitbreiding van de westelijke terminal uit te stellen wegens dalende passagiersaantallen. Ook de bouw van een kantoor met dienstencentrum (kapper, stomerij en supermarkt) voor Schiphol-werknemers, gepland op de locatie waar luchtvaartmuseum Aviodome stond, is nu afgelast.

De vastgoeddivisie heeft een portefeuille van 590 miljoen euro. Schiphol ontwikkelt gewoonlijk volgens marktvraag. De aanbesteding van de projecten wordt nu vooruit geschoven. Het bedrijfsonderdeel van Schiphol heeft alle grond van de luchthaven in bezit, met uitzondering van parkeerterreinen, terminals, het platform en landingsbanen.

Op Schiphol loopt de huurprijs op tot 425 euro per vierkante meter. De huren op de luchthaven zijn daarmee de hoogste van Nederland.

    • Freek Staps