Ritsma wil één schaatsploeg

Rintje Ritsma wil komend schaatsseizoen bij TVM deel uitmaken van één grote ploeg. De viervoudig wereldkampioen bij de allrounders ziet een splitsing tussen sprinters en allrounders niet zitten. De ploegleiding vanb de TVM overweegt dat wel te doen. In de komende weken zal na gesprekken met schaatsers en coaches gekozen worden voor een definitieve structuur.

Met de komst van trainer Gerard Kemkers en tenminste zes nieuwe schaatsers wordt de ploeg behoorlijk omvangrijk. ,,Maar als er voldoende begeleiders zijn, is dat geen probleem.'' Ritsma wil in verband met zijn aspiraties als allrounder graag trainen met sprinters. ,,Om de snelheid op te pakken is dat onmiskenbaar van belang, ik wil ook van hen kunnen profiteren.''

Ritsma gaat ervan uit dat Kemkers volgend jaar zijn trainer is, eventueel bijgestaan door Geert Kuiper of Jac Orie. Hoogstwaarschijnlijk zal een van beiden het veld moeten ruimen. Ritsma heeft wel een voorkeur, maar wil die eerst tegenover de teamleiding uitspreken. ,,De evaluatie heb ik nog niet gehad, ik denk dat we de komende paar weken gesprekken zullen krijgen.''

Naar de samenwerking met Kemkers ziet de ervaren Fries in elk geval uit. ,,Het kan nooit kwaad om een ander hoofd te zien. Een nieuwe coach heeft frisse ideeën, dat zorgt voor afwisseling. Natuurlijk mag je niet verwachten dat je met een nieuwe trainer ook meteen veel beter wordt.''

Ritsma trainde gisteren in Thialf in Heerenveen, de plaats waar vanaf vandaag de WK allround worden gehouden. Titelverdediger Ritsma wist zich voor dat toernooi voor het eerst in tien jaar niet te plaatsen. Desondanks gaat hij gewoon door met schaatsen. ,,Ik heb veel zin in het nieuwe seizoen. Absoluut.''