Resultaat verzekeraar Eureko fors lager door reorganisaties

De combinatie van verzekeraars, Eureko, heeft een lastig jaar achter de rug. De verzekeringsgroep zag de nettowinst dalen met 59,6 procent van 201,6 miljoen euro. De verzekeraar, waarvan het Nederlandse Achmea de grootste aandeelhouder is, wijt de sterke daling voornamelijk aan eenmalige reorganisatiekosten na enkele overnames.

Maar ook zonder deze voorzieningen zou de winst zijn gedaald, zij het met 14,9 procent. Dat heeft Eureko vanmorgen bekendgemaakt. De hele verzekeringsmarkt verliep het afgelopen jaar moeizaam als gevolg van de vertraging van de economische groei. Eureko zag ondanks de matige marktomstandigheden de premie-inkomsten met 7,6 procent toenemen tot 7,2 miljard euro.

Bij levens- en ziektekostenverzekeringen registreerde Eureko een stevige groei. Het beheerde vermogen nam evenwel af met 5 procent.

De onderneming heeft al eerder te kennen gegeven naar de beurs te willen. Volgens bestuursvoorzitter A. Hoevenaars, vorig jaar van Achmea overgestapt naar Eureko, staat dat voornemen nog altijd overeind. Als gevolg van de negatieve stemming op de effectenmarkten van vorig jaar en het begin van dit jaar, zullen de voorbereidingen voor een beursnotering langer in beslag nemen dan was voorzien.

De verzekeringscombinatie heeft de afgelopen tijd bovendien een aantal tegenslagen moeten incasseren. De verzekeringsalliantie bereikte vorig jaar nog overeenstemming over een meerderheidsaandeel in de Poolse verzekeraar PZU. Maar de nieuwe Poolse regering weigert de overeenkomst uit te voeren en Eureko een meerderheid te geven. Bemiddeling in deze affaire door Economische Zaken heeft tot nu toe niets opgeleverd.

Deze week werd bovendien bekend dat een van de partners, het Zweedse Länsförsäkringar, zijn vermogensbeheer heeft uitbesteed aan ABN Amro. Eureko, dat met Foreign & Colonial een eigen vermogensbeheerdochter heeft, greep naast de overeenkomst.

Volgens een woordvoerster had Eureko interesse, maar was het concern het afgelopen jaar te druk met het integreren van de vermogensbeheeractiviteiten. Zo werd vorig jaar, na goedkeuring van de vakbonden, de effectenpoot van Achmea Global Investors overgeheveld naar de Londense dochter, vermogensbeheerder Foreign & Colonial.