PSV en Feyenoord komen niet boven middelmaat uit

Alleen het arbitrale trio gaf gisteravond in Eindhoven een Europees karakter aan de Hollandse kwartfinale in de UEFA Cup, want PSV en Feyenoord benadrukten vooral de povere staat van het Nederlandse clubvoetbal. Door een 1-1 gelijkspel hielden de Rotterdammers de droom levend dat ze de finale van het Europese bekertoernooi over twee maanden in de eigen Kuip mogen spelen. Al zal de UEFA in mei vermoedelijk liever buitenlandse gasten ontvangen in Rotterdam om te voorkomen dat de supporters van Feyenoord of PSV zich net zo zullen misdragen als gisteravond in het Philips-stadion.

Ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen van PSV braken op de tribunes diverse vechtpartijen uit, die net niet tot een massaal oproer leidden. Op het veld was de ongewone ontmoeting tussen PSV en Feyenoord evenmin verheffend. De twee Nederlandse topclubs mogen zich gelukkig prijzen dat ze in de kwartfinales van de UEFA Cup aan elkaar werden gekoppeld, zodat tenminste één van hen de smadelijke aftocht uit de Champions League kan compenseren met een hoofdrol in de eerste divisie van het Europese voetbal. Twee dagen na de indrukwekkende demonstratie van het Spaanse Deportivo La Coruña bij Arsenal onderstreepten PSV en Feyenoord hoe ver ze van de Europese top zijn verwijderd. Geen wonder dat het Europa-Cupgevoel nimmer tastbaar werd in Eindhoven.

Voor de derde keer dit seizoen bleven beide teams in balans, al mocht Feyenoord zich gisteravond niet alleen door de gunstige uitgangspositie voor de return in Rotterdam de morele winnaar noemen. Met twee spelers van 18 jaar in de basis de dit keer foutloze voorstopper Loovens en de dartele linksbuiten Van Persie bewees Feyenoord dat de jeugdopleiding in Rotterdam op een hoger plan staat dan bij PSV, dat zijn nieuwe talenten (Robben, Smit en keeper Ten Rouwelaar) elders moet halen. Bovendien toonde Feyenoord haarfijn aan hoe afhankelijk de landskampioen is van zijn regisseur Van Bommel en libero Hofland, die de club vermoedelijk eind dit seizoen zullen verlaten.

Als twee schaakgrootmeesters hadden PSV-coach Erik Gerets en Feyenoord-trainer Bert van Marwijk een behoudend concept ontworpen, dat de amusementswaarde van het duel bij voorbaat ondermijnde. Maar de tactiek van Feyenoord om de aanvalspatronen van PSV al in een vroeg stadium te ontregelen, bleek wonderbaarlijk effectief. ,,Ook Leeds United ontdekte dat je kapot wordt gespeeld als je PSV laat voetballen'', stelde Van Marwijk. ,,We hebben vooral het gevaar in de as bij PSV geneutraliseerd door ze te dwingen de lange bal te hanteren. En tot mijn verrassing liet spits Kezman zich bij balverlies ver terugzakken, waardoor we zelden onder druk kwamen te staan.''

Het spitsenduo Van Hooijdonk en Tomasson verstoorde de opbouw van de centrumverdedigers bij PSV en vooral libero Hofland beleefde wederom een treurige avond. Op slag van rust liet de 22-jarige international zich kinderlijk verrassen door Tomasson, wiens inzet nog werd gepareerd door PSV-doelman Waterreus. Beheerst en met veel precisie benutte Van Hooijdonk vervolgens met een volley de rebound: 0-1. Daarmee was het leed voor Hofland nog niet geleden. Gefrustreerd door een klap in zijn nek van Feyenoord-aanvoerder Bosvelt incasseerde Hofland gisteravond in de slotminuut zijn derde gele kaart in het UEFA-Cuptoernooi, waardoor hij wordt geschorst voor het duel van volgende week donderdag in de Rotterdamse Kuip.

Tot voldoening van Feyenoord-coach Van Marwijk was ook zijn schoonzoon Van Bommel zelden in beeld en dat was vooral de verdienste van de Japanse strateeg Ono. Eerder dit seizoen had Ono zijn meerdere moeten erkennen in de beste speler uit de Nederlandse competitie. Van Marwijk had daarom overwogen Ono en Bosvelt van positie te laten wisselen als de Japanner door Van Bommel zou worden `overlopen'. Maar Ono bleek ook tactisch gerijpt. ,,Shinji is fysiek veel sterker dan iedereen denkt'', stelde Van Marwijk. ,,Hij moest vooral de schroom van zich afwerpen. Ik zie hem ook graag als linkermiddenvelder opereren, omdat hij uitstekend functioneert met Van Persie voor zich.''

Met subtiele passes etaleerde Ono wederom zijn verfijnde spelinzicht. Hij hoefde zich niet schuldig te voelen dat Van Bommel vlak na rust toch aan de basis stond van de gelijkmaker voor PSV. Met een lukrake trap lanceerde Van Bommel spits Kezman na balverlies van Feyenoord-aanvaller Kalou. De verraste libero Van Wonderen durfde niet aan de noodrem te trekken, omdat hij al een gele kaart op zak had: 1-1. Feyenoord herstelde zich vlot en de ploeg had een royaler voorschot kunnen nemen op een plaats in de halve finales van de UEFA Cup als ze meer finesse in de aanval had getoond.

Desondanks vertrekt PSV volgende week met meer huiswerk naar Rotterdam dan de tegenstander en het zal coach Gerets te denken hebben gegeven dat zijn team gisteravond verdronk in machteloosheid. ,,Een gelijkspel was het maximaal haalbare'', sprak hij berustend. ,,Feyenoord heeft lef getoond door ons het voetballen onmogelijk te maken.''

De uitblinker in Eindhoven kwam echter uit Italië. Na zijn korte bezoek aan de Nederlandse competitie zal de kale arbiter Pierluigi Collina blij zijn dat hij komend weekeinde weer in de Serie A fluit.

PSV

1

Feyenoord

1

Ruststand 0-1. 45. Van Hooijdonk 0-1, 47. Kezman 1-1. Schdsr: Collina (Ita). Tsch: 32.500. Gele kaart: Hofland (PSV), Van Wonderen (Feyenoord).

    • Robèrt Misset