Probleem coalitie Montenegro door akkoord met Servië

Het besluit van de Montenegrijnse president Milo Djukanovic om voorlopig van een referendum over onafhankelijkheid af te zien, heeft geleid tot woedende reacties in de hoofdstad van Montenegro, Podgorica. De leider van de regerende Liberale Alliantie, Miodrag Zivkovic, heeft gezegd geen besprekingen meer met de president te willen. Na zijn terugkeer uit de Servische hoofdstad Belgrado nodigde Djukanovic hem gisteravond uit voor een gesprek. De Liberale Alliantie beraadt zich inmiddels op haar positie.

Djukanovic verklaarde gisteravond niet de Montenegrijnse constitutie te hebben geschonden door een akkoord te sluiten over het voortbestaan van de republiek Joegoslavië onder de nieuwe naam `Servië en Montenegro'. Hij wees op het feit dat het parlement kan besluiten een referendum te houden over de vraag of het akkoord moet worden geratificeerd. ,,Ik heb mijn belofte niet verbroken'', zei de president die zich in het verleden regelmatig voor een onafhankelijk Montenegro heeft uitgesproken. ,,Ik heb slechts de kans dat Montenegro over drie jaar onafhankelijk zal worden, vergroot.'' Volgens het akkoord kan Montenegro over drie jaar een referendum organiseren over onafhankelijkheid. Eerder wilde Djukanovic al dit voorjaar een referendum organiseren.

,,Een groot succes voor de Europese Unie'', noemde Javier Solana, de functionaris voor het buitenlands beleid van de EU, gisteren het akkoord. Hij zei dat de overeenkomst bereikt is nadat in zijn bijzijn de Joegoslavische president Vojislav Koštunica, de president van Montenegro Djukanovic, de Joegoslavische vice-premier en de premiers van Servië en Montenegro de hele nacht tot donderdagmorgen hadden onderhandeld.

Volgens Solana heeft de federale staat Montenegro en Servië het vooruitzicht om op den duur lid van de EU te worden. Hij noemde het ,,een hoopvol teken'' voor de Balkan dat de landen die uit elkaar dreigden te gaan, nu toch samen willen. Hij noemde het akkoord samen met de succesvolle internationale donorconferentie voor Macedonië deze week ,,twee positieve zaken'' die erop wijzen dat de Balkan de goede richting is ingeslagen.

Solana deed luchtig over de mogelijkheid dat Montenegro en Servië over drie jaar alsnog besluiten om uiteen te gaan. De overeenkomst voorziet in zo'n mogelijke scheiding. Volgens Solana zal de situatie over drie jaar zover veranderd zijn dat de kans op scheiding niet meer denkbaar is. Ook de Verenigde Staten juichen het bereikte akkoord toe.