Peking klaagt VS aan in WTO

China, 's werelds grootste staalproducent, heeft zijn eerste klacht ingediend bij de WTO, de Wereldhandelsorganisatie waarvan het sinds december lid is. De klacht is ingediend tegen de Verenigde Staten, die onlangs besloten hun eigen staalindustrie te beschermen met importheffingen tot 30 procent.

De Chinese regering vindt de Amerikaanse beslissing oneerlijk. Bovendien vreest zij dat Zuid-Koreaanse en Japanse producenten door de Amerikaanse barrière hun export massaal zullen verplaatsen richting China, de snelst groeiende markt voor het metaal. De prijzen van Chinese producenten zullen daardoor onder druk komen te staan.

,,Hoewel China niet veel staal exporteert naar de VS, zal deze beslissing nadelig uitpakken voor de winstgevendheid van Chinese staalbedrijven'', aldus een zegsman van het Chinese ministerie van Buitenlandse Handel en Economische Samenwerking.

Ook de Europese Unie heeft aan de WTO gevraagd de Amerikaanse beslissing te onderzoeken. Australië, Zuid-Korea en Japan overwegen een klacht tegen de VS in te dienen en dreigen met tegenmaatregelen.

De Chinese premier Zhu Rongji refereerde ook aan zulke tegenacties. ,,Zou het voor de VS acceptabel zijn als ik een tarief van 30 procent zou willen zetten op de import van sojabonen uit de VS?'', zei de premier tijdens een persconferentie na afloop van het jaarlijkse congres van de Chinese Volkspartij in Peking.

China is de grootste markt voor Amerikaanse sojabonen. ,,Ik ben bezorgd over onze staalindustrie, zoals de Amerikaanse leiders bezorgd zijn over hun boeren.''