Paris chocola ohlala

Bij de winkel waar Simon Carmiggelt zijn schriften met ruitjespapier kocht, Gibert Jeune, Place Saint Michel, kocht ik paar aardige kleine boekjes (Edition Parigramme). Bij het doorbladeren vallen ze onmiddellijk uit elkaar, maar ze kosten slechts €5,34. Geen geld. Ik noem enkele titels uit de serie: Le thé à Paris, Paris Gourmandises, Paris en bouteilles, Danser à Paris, Où s'embrasser à Paris, Paris Cool, Paris Chocolat. In Paris Cool staan exotische eetadressen.

Op nummer 16, Rue Paul Albert (6e) kun je bij Afghani van de uit Kabul afkomstige eigenaar authentiek Afghaans eten voor circa €30. Kick je op formica, dan is Dans la Cuisine, 51, Rue de la Fontaine-au-Roi (11e) de plek. In Paris Chocolat staan alle winkels waar je bonbons, chocoladerepen/tabletten en dergelijke kunt kopen. In de Rue des Saints-Pères bevindt zich Debauve et Gallais, fournisseur des anciens rois de France. Handig is een lijst van de beste adressen voor een chocoladenagerecht, een kopje warme chocolademelk (6 verschillende smaken!), de lekkerste truffels, chocoladetaart, pain au chocolat, fondue de chocolat, mousse au chocolat, chocolade sigaar of chocoladeijs. Ook liefhebbers van filet de boeuf au chocolat chaud en pizza met chocola wordt de weg gewezen.

Vandaag een recept voor 2 personen voor een gerecht uit Mexico, het land waar de cacaoboon werd ontdekt en waar men warm eten met chocola klaarmaakt. De bereiding van de kalkoenfilet met cacao gaat als volgt: bestrooi de filets met zout. Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin het vlees ongeveer 5 minuten aan beide kanten op een niet te hoog vuur.

De juiste baktijd hangt af van de dikte van het vlees dat wel net gaar moet zijn. Schep het vlees uit de pan. Strooi er versgemalen peper over. Giet de warme bouillon in de koekenpan en roer eventuele aanzetsels los. Roer de cacaopoeder door deze Mexicaanse jus, die over de kalkoenfilets wordt uitgegoten. Leg op elke filet een plak sinaasappel. Eet er bijvoorbeeld kidney beans, gebakken tomaat en gekookte rijst bij.

    • Anne Scheepmaker