Libië boos na afwijzing hoger beroep

Libië heeft gisteren geïrriteerd gereageerd op de afwijzing van het hoger beroep van de Libische geheim agent die in januari 2001 tot een levenslange gevangenisstraf is veroordeeld wegens `Lockerbie'.

Zijn medeverdachte werd indertijd vrijgesproken.

De Libiër, Abdel Basset al-Megrahi (49), werd gisteren meteen na de uitspraak per helikopter overgebracht van Camp Zeist, waar hij door een Schots hof is berecht, naar de oude Barlinnie gevangenis in Glasgow, waar hij zijn straf zal moeten uitzitten. Hij komt op zijn vroegst in 2019 voor vrijlating in aanmerking. Zijn vrouw, die in Libië woont, mag hem een half uur per week bezoeken. De Verenigde Naties zullen Megrahi's omstandigheden in de als Spartaans geldende gevangenis in de gaten houden.

Verwanten van de 270 mensen die om het leven kwamen toen op 21 december 1988 een bom ontplofte in een Boeing 747 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am boven het Schotse Lockerbie, reageerden opgelucht. Zij stelden echter dat de zaak pas kan worden afgerond als Libië en de Libische leider Moammar Gaddafi de volledige verantwoordelijkheid voor de aanslag hebben aanvaard en met de nabestaanden overeenstemming over compensatie hebben bereikt, zoals een resolutie van de VN-Veiligheidsraad ook eist.

Het Libische ministrie van Buitenlandse Zaken gaf in zijn eerste reactie van een dergelijke bereidheid nog geen enkel blijk. Het stelde dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië ,,eens te meer'' hun wil hebben opgelegd aan de rechtbank om een ,,politiek vonnis'' te bevestigen. Megrahi ,,is op politieke gronden veroordeeld en wordt beschouwd als politiek gijzelaar als hij niet wordt vrijgelaten'', aldus de verklaring waarin de Libiër werd aangeduid als ,,de Jezus Christus van de moderne tijd''. Libië zal zich wenden tot het Europese hof, het Schotse Hof van Appel en het House of Lords om alsnog ,,het oneerlijke vonnis recht te zetten''.

Achter de schermen is echter al geruime tijd een onderhandelingsproces aan de gang over compensatie van de nabestaanden. Moammar Gaddafi's zoon Seif al-Islam zei begin deze maand nog tijdens een bezoek aan Parijs dat Libië de nabestaanden financieel zal compenseren – zelfs al werd Megrahi vrijgesproken, zei hij toen. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zei emkele dagen voordien dat er wel een beduidende kloof gaapte tussen de eisen van de nabestaanden en wat Libië tot dan bereid was te betalen. De verwanten hebben 6 miljard dollar geëist, maar volgens de functionaris biedt Libië een bedrag rond de 3,5 miljard dollar. Andere bronnen hebben gemeld dat Libië 2 miljoen dollar per slachtoffer wil betalen.