KPN zet E-Plus in etalage

KPN heeft de waarde van E-plus, zijn Duitse mobiele dochter, met 13,7 miljard euro afgeboekt en voor het eerst gesuggereerd dat het E-plus zou kunnen verkopen.

Op zichzelf is het geen verrassing dat E-plus mogelijk te koop wordt aangeboden. Het was verrassender dat KPN tot nu toe steevast heeft volgehouden dat het niet van plan was om zijn Duitse dochter los te laten.

Wat is er veranderd? Om te beginnen heeft KPN na de aandelenuitgifte van vorig jaar voldoende financiële kracht om een kolossale afschrijving van 14 miljard euro op E-plus te kunnen dragen. Voordat het concern zijn schatkist spekte, zou zo'n afschrijving tot een negatief eigen vermogen hebben geleid. Maar die afschrijving is ook een noodzakelijke voorwaarde voor een eventuele overeenkomst aangaande E-plus. Geen enkele potentiële koper zou zich aan een overname hebben gewaagd toen de boekwaarde nog zo opgeblazen was.

Er is ook een andere reden waarom KPN nu wellicht toch van E-plus af wil. Het is al lang duidelijk dat de Duitse markt voor mobiele telefonie wanhopig behoefte heeft aan consolidatie. Twee zaken hebben ervoor gezorgd dat het nog niet zo ver is gekomen: de opstelling van de Duitse toezichthouder en het onvermogen van de aanbieders om knopen door te hakken.

De Duitse toezichthouder moet nog steeds de teugels laten vieren, maar de aanbieders lijken nu veel meer bereid om tot zaken te komen. Met name de felle woordentwist tussen de kleinste aanbieder, Mobilcom, en zijn suikeroom France Telecom kan het begin inluiden van het eindspel. Hoewel het niet precies duidelijk is wat de uitkomst daarvan zal zijn, is het waarschijnlijk dat France Telecom in Duitsland op zoek zal gaan naar een andere partner. De vraag is wie dat zal zijn. Nu het Britse mmO2 aangeeft dat zijn Duitse dochter te koop is, kan Scheepbouwer geconcludeerd hebben dat het beter is om E-plus ook in de etalage te zetten. Daarmee kan hij mmO2 in de wielen rijden, want een samengaan met E-plus – de op twee na grootste – is zeker aantrekkelijker dan een overname van de op drie na grootste aanbieder, vooropgesteld dat France Telecom zich dat kan veroorloven.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Hugo Dixon