KPN heeft last van recordverlies

KPN werd vanochtend alsnog gestraft door beleggers voor het nakende recordverlies over 2001. Gisteren maakte het concern bekend dat het ruwweg 3 miljard euro extra zal afschrijven op het Duitse dochterbedrijf. Hierdoor stevent het concern af op een miljardenverlies dat nog nooit eerder in Nederland vertoond is. Volgens de meeste analisten betreft het een boekhoudkundige beslissing en zien zij geen reden om de vooruitzichten voor het concern te temperen. Beleggers denken hier anders over. Vanochtend was KPN een van de grootste dalers. Het telecomaandeel noteerde rond het middaguur twee procent lager op 5,25 euro.

De AEX-index kwam vanochtend nauwelijks van zijn plaats. De toonaangevende beursgraadmeter noteerde 1,2 punten lager op 510.

Een bijeenkomst van de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, vandaag in Wenen gaf de olieprijs een duwtje in de rug. Koninklijke Olie profiteerde meteen en klom met een stuiver naar 61,75 euro.

Verzekeraar Aegon was zonder aantoonbare redenen de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Het aandeel groeide 1,4 procent in waarde tot 26,30 euro.

De stroom aan jaarcijfers die vanochtend werden gepubliceerd zorgden niet voor grote koersuitslagen. Hollandsche Beton Groep maakte bekend dit jaar een 58 procent hogere winst te verwachten van 90 miljoen euro. Het bouwbedrijf zal echter geen dividend uitkeren. Dat is overeengekomen met de Spaanse bouwer Dragados die een overnamebod op de onderneming heeft uitgebracht. De koers van HBG ging vanochtend met 1 procent omhoog naar 20,91 euro.

Dexia, de Belgische financiële instelling die de Nederlandse zakenbanken Kempen & Co en Labouchere kocht, werd beloond voor de forse winststijging die het bekendmaakte. Het aandeel won 3 procent op 16,75 euro.

Bank Van Lanschot maakte vanochtend een winststijging van 11 procent bekend. Ook voor 2002 voorziet de bank een toename van de groei. De onderneming ving de daling in effectenprovisies op met een sterke stijging van de rente-inkomsten. De koers van Van Lanschot bleef gelijk op 38,40 euro.

De winstdaling van ingenieursbureau Fugro werd beantwoord met een koersdaling van 1 procent. Sleepbedrijf Smit Internationale ging het meeste vooruit op zijn jaarcijfers. Het aandeel won 5 procent op 24,40 euro.

Gerectificeerd

Fugro

In het artikel KPN heeft last van recordverlies (15 maart, pagina 15) is gemeld dat de winstdaling van ingenieursbureau Fugro werd beantwoord met een koersdaling van 1 procent. Fugro boekte een stijging van de winst.