Klusje

,,Ik kan geen toegevoegde waarde meer bieden, de klus is geklaard.'' Het zijn de vroegtijdige afscheidswoorden van Herman Scheffer, bestuursvoorzitter van installatiebedrijf Imtech, voorheen Internatio-Müller. Scheffer kapt er al na twee jaar mee. De verbouwing is achter de rug, het conglomeraat van onder meer chemische- en havenactiviteiten heeft nu één gezicht: technische dienstverlening.

Het vertrek van Scheffer vertoont parallellen met Gist-brocades, het farmaciebedrijf waar hij eens de hoogste post bekleedde. Ook bij Gist was Scheffer ambitieus. Maar na een winstwaarschuwing was het daar snel mee afgelopen. Even later lijfde DSM de Delftse onderneming in. Scheffer trad toe tot de raad van bestuur van het Limburgse concern maar vertrok twee jaar later toen bleek dat hij geen bestuursvoorzitter kon worden. Lees: geen toegevoegde waarde kon leveren.

Dan maar aan de slag bij Internatio-Müller. Scheffer ging ambitieus te werk. Grote uitverkoop houden en omzetverdubbeling plus sterke margeverbetering nastreven. Maar afgelopen woensdag zijn deze doelen naar beneden geschroefd. Hoezo is de klus geklaard?

De klus moet nog beginnen, zou je zeggen. Zeker gezien de aanschaf van IT-bedrijf Datelnet. Sinds de koop is 40 procent van het personeel weggesnoeid.

Nog toegevoegde waarde nodig? Scheffer is beschikbaar. Maar let op, voor slechts twee jaar.

    • Mark Houben