Israël trekt tanks terug uit steden

Onder Amerikaanse druk hebben Israëls tanks zich vannacht teruggetrokken uit de meeste steden in Palestijns autonoom gebied op de Westelijke Jordaanoever.

Deze steden, waaronder Ramallah, zijn nu door de tanks en infanterie omsingeld om, zoals in militaire kringen wordt gezegd, Palestijnse aanslagen te verijdelen. De Israëlische bezetting van Bethlehem en omstreken duurt om dezelfde reden voort.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren gezegd dat volledige terugtrekking van Israël uit de autonome Palestijnse gebieden een beter klimaat schept voor de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni om de partijen tot een staakt-het-vuren te brengen. Deze eis heeft Zinni, die gisteren in Israël arriveerde, meteen al tijdens zijn eerste onderhoud met premier Ariel Sharon op tafel gelegd. Een hoge Israëlische functionaris heeft gezegd dat Israël bereid is na een staakt-het-vuren vredesoverleg met de Palestijnen te beginnen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, zei vanmorgen betrekkelijk optimistisch te zijn over het slagen van de missie-Zinni. Op de radio zei hij dat het geweld nergens toe leidt en beide partijen, Israël en de Palestijnen, een bestand willen. Peres heeft ook op het hoogtepunt van het geweld contacten met Palestijnse leiders onderhouden en heeft daaruit opgemaakt dat de Palestijnen een staakt-het-vuren willen.

Ondertussen maakt Israël vanmorgen melding van de onderschepping en verijdeling van enkele Palestijnse aanslagen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Gisteravond ontplofte om nog onduidelijke redenen op de Westelijke Jordaanoever een Palestijnse auto die volgens Israël op weg was naar Jeruzalem. Ten minste twee Palestijnen kwamen daarbij om het leven. Voorts werden gisteren nog twee gezochte Palestijnen in de buurt van Tulkarem met een Israëlische raket gedood. Volgens Palestijnse bronnen zijn sedert gisteren in totaal tien Palestijnen gedood van wie vier door Israëlische scherpschutters in Ramallah.

Sharon begint zijn besprekingen met Zinni op een dieptepunt van zijn populariteit. Volgens een opiniepeiling in het blad Ma'ariv van vandaag is 67 procent van de Israëliërs ontevreden over de veiligheidspolitiek van Sharon. Zestig procent vindt dat hij als premier faalt. Uit deze peiling blijkt voorts dat 63 procent voor de stichting van een Palestijnse staat is. (De grenzen van Palestina worden in het midden gelaten.) De stationering van een internationale troepenmacht tussen Israël en de Palestijnen krijgt de steun van 48 procent van de Israëliërs. Een gelijk percentage is daar tegengekant. Uit het feit dat 71 procent van de Israëliërs voor eenzijdige scheiding van de Palestijnen is en 54 procent voor eenzijdige ontmanteling van de nederzettingen in de Gazastrook blijkt dat de Palestijnse intifadah naarmate het aantal Israëlische slachtoffers toeneemt de publieke opinie in Israël steeds duidelijker beïnvloedt.

    • Salomon Bouman