Hoger resultaat Dexia door reeks overnames

Het Belgisch-Franse bankconcern Dexia heeft zijn resultaten vorig jaar vooral op peil kunnen houden dankzij acquisities. In 2001 nam de financiële instelling onder meer zakenbank Kempen & Co over. De bank boekte door de uitbreidingen een nettowinst van 1,4 miljard euro over het jaar 2001, een stijging van 42,5 procent in vergelijking met het jaar 2000.

Dat heeft Dexia gisteren bekendgemaakt. Bij de gisteren gepresenteerde jaarcijfers sprak de directie van ,,een opmerkelijke prestatie, gezien het bijzonder moeilijke klimaat waarin de gehele internationale banksector verkeert''. De opbrengsten van de bank groeiden 51,7 procent tot 5,665 miljard euro. Zonder de overnames zou die groei slechts 5,3 procent hebben bedragen. De winst per aandeel klom meer dan 9 procent tot 1,25 euro.

Dit jaar staat volgens de concernleiding in het teken van kostenbeheersing. Dat moet onder meer bereikt worden door de integratie van het overgenomen Belgische bankconcern Artesia.

Al eerder kondigde Dexia Nederland aan 75 banen te schrappen, wat voor 30 tot 40 medewerkers waarschijnlijk tot gedwongen ontslag zal gelden. Bij deze Nederlandse poot van het bankconglomeraat werken 1.300 mensen.