Hofland, de ongelukkigste man van de avond

Aangeslagen zocht PSV'er Kevin Hofland gisteren de kleedkamer op in het Philips-stadion. Een fout, een klap in zijn nek en een gele kaart, waardoor hij de return in Rotterdam mist, zorgden ervoor dat de verdediger zich de ongelukkigste man van het topduel mocht noemen.

Kevin Hofland groeide gisteren in Eindhoven uit tot de schlemiel van de avond. De 22-jarige verdediger van PSV stond aan het einde van de eerste helft met een knullige fout aan de basis van de openingstreffer van Feyenoord. En in de slotfase van de kwartfinale verloor Hofland zichzelf door na een charge van Bosvelt wraak te gaan zoeken. Het leverde hem een gele kaart van de Italiaanse arbiter Collina op en een schorsing voor de return volgende week in de Rotterdamse Kuip.

Hofland zocht na het laatste fluitsignaal gefrustreerd en licht geblesseerd de kleedkamer in het Philips-stadion op. Hij klaagde over pijn in zijn nek en een ribblessure. De overtreding op Feyenoorder Smolarek die hem zijn derde gele kaart van dit Europese seizoen opleverde, bestempelde de talentvolle verdediger achteraf als ,,een domme actie''. De mentale dreun die Hofland kreeg na zijn offday tegen Feyenoord zal dan ook harder aankomen dan de fysieke klappen die hij in de kwartfinale van het UEFA-Cuptoernooi opliep.

Hofland krijgt in tegenstelling tot zijn ploeggenoten de komende tien dagen de tijd om mentaal en fysiek te herstellen. Het was namelijk gisteren de tweede keer binnen een week dat een onbezonnen actie van Hofland hem een kaart en een bijbehorende uitsluiting opleverde. Afgelopen zaterdag in het competitieduel tegen Roda JC trok hij met een riante 4-0 voorsprong voor PSV op het scorebord de doorgebroken Belgische aanvaller Soetaers onderuit. Arbiter Bossen kon niets anders doen dan de international de rode kaart tonen. Hofland mist daardoor zondag de lastige uitwedstrijd met PSV tegen Vitesse.

De afgelopen maanden werd de verdediger, die in de zomer van 2000 Fortuna Sittard inruilde voor PSV, voortdurend in verband gebracht met Europese topclubs. In de thuiswedstrijd tegen Feyenoord maakte Hofland gisteren echter allerminst reclame voor zichzelf. In de blessuretijd van de eerste helft ging hij voor miljoenen Europese televisiekijkers in de fout tegen de Deen Tomasson.

Hofland wilde rustig terugspelen op zijn doelman Waterreus, maar raakte de bal volledig verkeerd. Bovendien had hij de opstomende Tomasson niet achter hem vandaan zien komen. De Feyenoord-aanvaller onderschepte handig de bal en had plotseling een vrije schietkans. Waterreus redde, maar in de rebound rondde Van Hooijdonk vervolgens fraai af. Hofland zocht in de rust gebogen hoofd het kleedlokaal op.

De fout van Hofland riep herinneringen op aan het mislukte Champions League-avontuur van PSV vorig seizoen. In de cruciale ontmoeting tegen Anderlecht speelde Hofland met een 1-0 achterstand de bal volkomen verkeerd terug waardoor de Belgen op 2-0 kwamen. PSV kwam die klap niet meer te boven en werd in de eerste ronde van het prestigieuze toernooi uitgeschakeld.

Hofland, alom geprezen om zijn voetballende kwaliteiten, ontnam zichzelf in de slotfase van het duel tegen Feyenoord de kans op een revanche in de Rotterdamse Kuip. Hofland ging in de blessuretijd na een luchtduel met Feyenoord-aanvoerder Bosvelt tegen de grond. Hofland verklaarde later in de catacomben van het stadion dat hij ,,een slag in zijn nek'' had gevoeld. Bosvelt weigerde commentaar.

Hofland, die na de winterstop een aantal wedstrijden moest missen door een hersenschudding, liep aangeslagen aan de hand van PSV-verzorger Van den Heuvel naar de kant. Volgens de richtlijnen van de sportmedische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA moet, aldus neuropsycholoog en hersenletselonderzoeker Eric Matser, een speler die na een botsing of klap zichtbaar aangeslagen van het veld gaat, zeven dagen vrij zijn van klachten voordat hij weer mag spelen. Hofland wilde gisteren absoluut van geen wijken weten. Van den Heuvel trok de woeste speler aan zijn shirt vast om hem tegen houden, maar moest hem uiteindelijk toch laten gaan. Met een onbesuisde actie op de benen van de ingevallen Pool Smolarek koelde Hofland nog geen minuut later zijn woede.

PSV-aanvoerder Van Bommel betitelde de actie van zijn ploeggenoot Hofland na afloop als ,,niet erg slim''. ,,Nee, het is niet handig om op zo'n moment nog zo'n tackle te maken'', zei Van Bommel. ,,Daar ben ik niet blij mee. Maar dat hoef ik hem niet te gaan vertellen. Dat weet Kevin zelf ook wel.''

Hofland miste in totaal al vijftien wedstrijden door problemen aan zijn lies, een buikspierblessure en een hersenschudding. De komende twee ontmoetingen zit de nummer 29 van PSV op de tribune verplicht een schorsing uit. Zo komt hij toch nog aan zeven dagen rust.

    • Koen Greven