Gasunie: export fors omhoog

De Nederlandse Gasunie heeft in 2001 voor het eerst meer aardgas geëxporteerd dan er binnenslands is afgezet. Door de liberalisering van de binnenlandse gasmarkt moest er compensatie worden gezocht in de export. ,,Dat is in 2001 aardig gelukt'', zo zei directeur G. Verberg gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers in Groningen. Lag de verhouding export/binnenlandse afzet voorheen op 45/55 procent, nu werd er 52,5 procent verkocht aan buitenlandse afnemers, tegen 47,5 procent op de binnenlandse markt.

De omzet steeg door de hogere afzet van 9 naar 12 miljard euro. Gasunie heeft een marktaandeel teruggewonnen van acht procent. De grootste buitenlandse afnemers zijn Duitsland, België, Frankrijk en Italië. Voor het eerst stond ook het Verenigd Koninkrijk op de exporttabel. Daarheen werd vorig jaar 0,5 miljard kubieke meter gas uitgevoerd, één procent van de totale afzet export. Engeland is een groeimarkt, aldus Verberg. ,,Onze indruk is dat we daar meer kunnen doen.''

Het kleine veldenbeleid moet ook in de toekomst gehandhaafd blijven, zei Verberg. Ruim 61 procent van het Nederlandse aardgas is afkomstig uit de kleinere velden. ,,Die dragen bij aan de leveringszekerheid. Hoe langer het gasreservoir in Groningen intact blijft, hoe groter onze soliditeit. Dat is belangrijk voor heel Europa.''

Uit onderzoek is gebleken dat de transporttarieven voor vrije klanten tot de laagste van Europa behoren. Verberg verzet zich tegen een besluit van de Dienst uitvoering en toezicht Energie die de Gasunie vorig jaar een bindende aanwijzing gaf tot verdere tariefsverlaging.