Decamerone

Doeschka Meijsing begint haar artikel `In godsnaam geen liefdesbrief' (CS, 8 maart) met de zeven jonge vrouwen en mannen uit de Decamerone die op een zomerse dag in 1348 in een kapel in Florence koelte zoeken. ,,Om hen heen is er bedrijvigheid van bouwheren en handwerkslieden die de kapel om zullen bouwen tot de Santa Maria Novella met de beroemde, symmetrische groenwit marmeren gevel'', schrijft Meijsing.

Dit behoeft correctie. De handwerkslieden die in 1348 bezig waren met de Santa Maria Novella kunnen nooit de `beroemde, symmetrische groenwit marmeren gevel' hebben gemaakt. Met de bouw van de Santa Maria Novella werd in 1279 begonnen. De façade van de kerk bleef onvoltooid tot de Florentijnse familie Rucellai in de 15de eeuw de renaissance-architect Leon Battista Alberti (1403-1472) opdracht gaf hier een ontwerp voor te maken. Alberti's inderdaad beroemde renaissance-ontwerp in groen en wit (niet groenwit) marmer werd uitgevoerd in de jaren 1448-'70, ruim een eeuw nadat de zeven mannen en vrouwen de handwerkslieden bezig zagen.

    • Bert Henselman