De euromast is piepklein

De allerhoogste is nooit gebouwd en dat is misschien maar goed ook. De One Mile Tower (1.609 meter), naar een ontwerp van de beroemde architect Frank Lloyd Wright, torent ongegeneerd hoog uit boven de eveneens ongebouwde Millennium Toren (slechts 870 meter) van Sir Norman Foster. In de hal van de Centrale Bibliotheek in het centrum van Rotterdam is tot en met 7 april de reizende expositie Hoog, hoger, hoogst neergestreken. Op een ovalen platform, dat een beetje lijkt op een uit de kluiten gewassen vergadertafel, zie je schaalmodellen van de meest opmerkelijke hoge gebouwen en constructies van de hele wereld. Om te kunnen beoordelen hoe hoog hoog eigenlijk is, zijn er referentiepunten neergezet, gebouwen waarmee je de wolkenkrabbers kunt vergelijken. De piramide van Cheops in Egypte, die in werkelijkheid indrukwekkend is, lijkt een nietig steenklompje naast de Sears Tower (443 meter). Ter vergelijking, het hoge gebouw van Nationale-Nederlanden, naast het Centraal Station in Rotterdam, is 150 meter hoog. Ook de Euromast heeft een plek gekregen op het platform (wat een klein pilaartje!) evenals de Eiffeltoren. De Titanic is voor de gelegenheid rechtop gezet, zodat je goed kunt zien hoe hoog het schip als gebouw zou zijn geweest. Er staat ook een boorplatform, dat trouwens eerder diep dan hoog is.

Op lage lessenaars, aan de voet van elk bouwwerk, zijn allerlei gegevens vermeld over de afmetingen, de bouwmethode, maar ook over de kosten (bedragen waarvan je duizelt), grappige anekdotes en leuke weetjes. Zoals over de Chinese Amerikaan I.M. Pei, die zijn ontwerp van de wolkenkrabber voor de Bank of China (315 meter) toch aanpaste nadat Feng Shui-adviseurs kritiek hadden op de scherpe hoeken. Pei zegt bovendien dat hij helemaal niet gelooft in de leer van Feng Shui, waarbij je geluk en voorspoed probeert af te dwingen door volgens bepaalde regels te bouwen.

Verder hangen er op de expositie prachtige foto's van wolkenkrabbers in aanbouw en van bouwvakkers die op een ijzingwekkende hoogte op een smalle balk rustig een boterhammetje verorberen of een huppelpasje maken. De onverschrokken fotografe Margaret Bourke-White hangt ook hier hoog boven de gebouwen, maar dan op een poster. In de jaren twintig van de vorige eeuw ging ze met een grote camera op de adelaarskop van de Chryslerbuilding in New York zitten. Wie het (voorlopig) allerhoogste gebouw van de wereld in het echt wil bewonderen, moet het vliegtuig nemen naar Kuala Lumpur in Maleisië. Daar staan de Petronas (Twin) Towers die 88 verdiepingen tellen en 452 meter hoog zijn. De modellen van de echte Twin Towers uit New York zijn hier nog intact, al hangen er wel foto's met de brandende torens op 11 september 2001.

Hoog Hoger Hoogst. T/m 6 april in de Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110, Rotterdam. Ma 12u30-21u. Di t/m vr 10-21u. Za 10-17u. De maand maart ook op zondag 13-17u. Toegang gratis.

    • Marion van Eeuwen