Daders moord Falcone nu al vrij

Enkele betrokkenen bij de moord in 1992 op anti-maffia rechter Giovanni Falcone, van wie sommigen waren veroordeeld tot meer dan twintig jaar gevangenisstraf, zijn al een tijd op vrije voeten. Volgens de krant La Repubblica zijn in de afgelopen jaren zes van de zeven daders vervroegd vrijgelaten. Veroordeelde maffialeden kunnen kwijtschelding van straf krijgen als ze met justitie meewerken en getuigenissen afleggen tegen andere maffiosi. De meesten krijgen de kans om met een nieuwe identiteit een bestaan op te bouwen. Maar een van de daders van de aanslag op Falcone, waarbij ook diens vrouw en drie lijfwachten omkwamen, is gewoon teruggekeerd naar zijn oude woonplaats. Volgens een politiewoordvoerder is dat ,,een klap in het gezicht van de slachtoffers, van eerlijke burgers, van recht en fatsoen.'' Politie en rechters pleiten voor een aanpassing van de anti-maffiawetgeving om dit soort problemen te voorkomen.