Bescherming Rodamco opgeheven

Het vastgoedfonds Rodamco North America koopt voor 130 miljoen euro de aandelen terug die het vorig jaar ter bescherming heeft uitgegeven aan een bevriende stichting. Daarmee komt er een einde aan de omstreden beschermingswal die het beleggingsfonds hiermee opwierp tegen een dreigende vijandige overname door belager Westfield. De stichting doet tevens afstand van de optie die het had op nog meer aandelen Rodamco, zo maakten beide partijen gisteren bekend.

In een onderzoek dat op last van Ondernemingskamer was uitgevoerd naar het beleid van Rodamco NA werd de constructie al als onjuist bestempeld. Rodamco gaf de aandelen destijds uit om te voorkomen dat het Australische Westfield een meerderheid van stemmen zou kunnen krijgen bij een aandeelhoudersvergadering.

Westfield kreeg in augustus bijna een kwart van de aandelen in bezit toen ABP, Nederlands grootste pensioenfonds, zijn belang in Rodamco verkocht aan Westfield. Vervolgens deden de Australiërs een vergeefse poging het bestuur van het beleggingsfonds te vervangen. Het was het begin van een lange, juridische strijd die een verrassend einde kreeg toen begin dit jaar Westfield samen met de Amerikaanse ondernemingen Rouse en Simon een bod van zo'n 6 miljard euro deed op het hele bezit van Rodamco, dat voornamelijk bestuit uit Amerikaanse winkelcentra.

Over die overname moet de aandeelhoudersvergadering 25 maart beslissen. De vergadering was eerder afgelast nadat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die de belangen van `kleine' beleggers behartigt, met succes de stemming aanvocht.

De VEB stoorde zich vooral aan de constructie van de bevriende stichting. De Ondernemingskamer besloot vorige maand op verzoek van de VEB inderdaad dat de aandeelhouders op de geplande aandeelhoudersvergadering van 26 februari niet mochten stemmen over het bod van Rouse en Simon Property.