Bedrijfsleven eist einde aan chaos Gelders verkeer

Een geschaarde vrachtwagen op de snelweg A50 bij Ewijk heeft gisteren een verkeerschaos in de provincie Gelderland veroorzaakt. Tot diep in de avond stonden files op de snelwegen rond Arnhem en Nijmegen, nadat in de vroege ochtend de brug over de Waal gestremd raakte.

Het is niet de eerste keer dat een ongeval op de A50 het verkeer in de wijde regio lamlegt. Vorig jaar mei waren er honderden kilometers file na een ongeval op het knooppunt Ewijk. Voor de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland is de maat vol. De economische schade is door deze organisatie becijferd op een bedrag tussen de 17 en 35 miljoen euro.

Het bedrag is gebaseerd op de 70 miljoen euro die het bedrijfsleven in Gelderland dagelijks omzet. Honderden werknemers zijn volgens de Kamer van Koophandel te laat of helemaal niet op hun werk gekomen, terwijl vrachtwagens niet op tijd hun lading konden lossen.

Via een speciale telefoonlijn konden ondernemers vandaag hun schade melden. De Kamer van Koophandel zal bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat een claim indienen.

Het verkeersprobleem in Gelderland is volgens de Kamer van Koophandel nijpender dan in de Randstad, omdat de A50 de enige doorgaande noord-zuidverbinding over de Waal is. Het verkeer op deze snelweg is de laatste jaren sterk toegenomen, en hiermee ook de kans op incidenten. Het dichtslibben van de A50 kan opgelost worden door verbreding van de weg, of het doortrekken van de A73 richting de A15, waardoor Gelderland een derde brug over de Waal krijgt.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat geeft vooralsnog de voorkeur aan verbreding van de A50. De Kamer van Koophandel, de provincie Gelderland en het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) pleiten voor doortrekking van de A73. Een derde Waalbrug verlicht volgens de regio ook de verkeersproblematiek in de stad Nijmegen en maakt het nog aan te leggen Multimodaal Transportcentrum bij Valburg beter bereikbaar.