Australië weer onder vuur om asielbeleid

De Australische regering ligt opnieuw onder vuur over haar asielzoekersbeleid. Uit recente cijfers blijkt dat het doorsturen van vluchtelingen naar landen in de Stille Oceaan het afgelopen jaar 285 miljoen Australische dollar (170 miljoen euro) heeft gekost.

Australië is met andere landen in de Stille Oceaan overeengekomen dat het bootvluchtelingen doorstuurt naar onder andere Papoea Nieuw Guinea en Nauru, die voor de opvang financiële compensatie krijgen. Deze zogenoemde Pacific-oplossing zorgt ervoor dat Australië geen nieuwe asielzoekers hoeft op te nemen. Slechts ernstig zieke asielzoekers mogen voor behandeling worden opgevangen in Australië.

Minister van Immigratie Philip Ruddock heeft gisteren aangekondigd ook het voor zieke asielzoekers onmogelijk te maken tijdens hun ziekenhuisverblijf asiel in Australië aan te vragen. ,,Om de integriteit van onze grenscontroles te bewaren, is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat de aanwezigheid van tijdelijke personen in Australië zo kort mogelijk is, en dat er geen actie kan worden ondernomen om de verwijdering van die personen te vertragen'', aldus de minister. Voor de oppositie is dit een teken dat ook dit onderdeel van het asielbeleid van de regering niet werkt. Eerder eiste de oppositie het aftreden van de regering-Howard nadat was gebleken dat asielzoekers in een centrum in Woomera hun lippen dichtnaaiden uit protest tegen hun behandeling, en nadat vorige maand uitkwam dat de regering wist dat het door haarzelf naar buiten gebrachte verhaal dat bootvluchtelingen hun kinderen overboord gooiden om zo asiel te krijgen, niet klopte.

Voor een parlementaire commissie die het asielbeleid van de regering onderzoekt, heeft de kapitein van een Australisch marineschip deze week verklaart dat hij de regering nooit heeft gezegd dat vluchtelingen hun kinderen overboord gooiden om toegang tot Australië te verkrijgen. Zowel premier Howard, als minister Ruddock ontkennen te hebben afgeweten dat het verhaal onwaar was. Beiden weigeren voor de parlementaire commissie te verschijnen.

Australië heeft zeer strenge regels voor illegale immigranten. Zij worden in beveiligde kampen in de woestijn ondergebracht. Een asielaanvraag kan jaren duren. Desondanks proberen er jaarlijks duizenden bootvluchtelingen het land binnen te komen.