ABN Amro beboet om World Online

De mislukte beursgang van World Online krijgt voor ABN Amro een pijnlijk vervolg. De beurswaakhond, de Autoriteit Financiële Markten, heeft de bank een boete van ruim 25.000 euro opgelegd voor zijn rol bij de beursgang in maart 2000. De toezichthouder is tevens van plan Nederlands grootste bank publiekelijk aan de schandpaal te nagelen, via een advertentie, waarin de boete wordt bekendgemaakt.

Dat hebben bronnen in de top van de financiële wereld bevestigd. De Autoriteit-FM en ABN Amro onthielden zich vanmorgen van commentaar. ABN Amro was als begeleidende bank, samen met Goldman Sachs, verantwoordelijk voor de regie van de beursgang. De World Online-affaire leidde tot tal van juridische procedures. Zo eist de Vereniging van Effectenbezitters 100 miljoen euro van het internetbedrijf, dat nu eigendom is van het Italiaanse Tiscali.

De Autoriteit kan sinds 2000 boetes en dwangsommen opleggen aan partijen die beursregels hebben overtreden. Tot nu toe is het slechts één keer voorgekomen dat de toezichthouder ook een boete openbaar maakte.

World Online, het internetbedrijf dat werd opgericht door Nina Brink, ging op het hoogtepunt van de internethype in maart 2000 naar de beurs. ABN Amro was behalve begeleidende bank ook financier van het bedrijf. Kort na het beursdebuut lekte uit dat oprichtster Brink een paar maanden eerder een groot deel van haar belang te gelde had gemaakt. Die transactie had plaats tegen een fractie van de prijs die beleggers betaalden bij de emissie. De transactie stond bovendien cryptisch verwoord in het emissieprospectus. Toen dat bekend werd, verkochten beleggers massaal het aandeel, waardoor het in een vrije val raakte. Boze beleggers hebben daarop, om hun miljoenenverliezen te verhalen, verschillende procedures aangespannen tegen het internetbedrijf en ook ABN Amro.

De Autoriteit-FM maakte in februari al bekend dat Fortis een boete heeft gekregen van 9.076 euro voor zijn rol bij de beursgang van Via Networks, in februari 2000. Fortis kreeg de publieke berisping omdat het volgens de toezichthouder bij die beursgang zijn klanten had benadeeld en eigen gewin voorop had gesteld.

BRINK IS HET BEU: Pagina 11

    • Philip de Wit