Aanslag in Israël werk Hezbollah

Een schietpartij in Noord-Israël bij de Libanese grens waarbij vijf Israëlische burgers en een militair werden gedood, was het werk van de Libanese moslim-fundamentalistische organisatie Hezbollah. Dat heeft het Israëlische leger gisteren bekendgemaakt.

Nu Hezbollah als schuldige is aangeduid, beginnen speculaties over vergeldingsmaatregelen en de opening van een nieuw front in het Israëlisch-Arabische conflict. Sinds het Israëlische leger zich in 2000 uit Zuid-Libanon terugtrok, had Hezbollah zich van aanvallen op Israël onthouden. Vooralsnog hebben Israëlische ministers zich in hun reactie beperkt tot oproepen aan de VS en de VN tot druk op Iran en Syrië om Hezbollah in te tomen.

Het Israëlische leger was aanvankelijk onzeker wie dinsdag de aanval had uitgevoerd. Het elektronisch beveiligde hek langs de grens met Libanon leek intact, en de twee in Israëlische legeruniformen geklede Arabische schutters die door Israëlische militairen werden gedood, konden niet worden geïdentificeerd.

Maar een commandant van een Noord-Israëlische divisie vertelde de pers gisteren dat militairen het hek inmiddels hadden geïnspecteerd en de plaats hadden gevonden waar strijders van Hezbollah er met behulp van een ladder overheen waren geklommen, naar wordt aangenomen ten minste één dag vantevoren. De ladder had de vorm van een boog, en stelde de strijders in staat over het hek te komen zonder het aan te raken.

Hezbollahleider sjeik Hassan Nasrallah zei woensdag tegenover de BBC dat zijn groep niets te maken had met de aanval, waarbij een aantal auto's op een weg bij de Israëlische stad Shlomi onder vuur was genomen. Maar hij sloot een dergelijke uitbreiding van de aanvallen van Hezbollah naar Israël niet uit, omdat dit ,,de Palestijnse opstand ten goede kon komen''.