WAT DOEN DE KINDEREN

Melken

Koeien, kippen, hanen, varkens en schapen; ze staan allemaal op ware grootte in het Milieu Educatie Centrum in Eindhoven. Wel zijn ze allemaal van hout en voorzien van klepjes, laatjes en knopjes. Trek je bijvoorbeeld een laatje bij een schaap open, dat zie je de geboorte van een lammetje en in andere laatjes liggen soms botjes of keutels. Ook kan je een namaakkoe melken, is te zien hoe een koe gras verteert en welk deel van een varken wordt gebruikt voor welk stukje vlees. Ook over het milieu wordt verteld: intensieve veehouderij, mestoverschot, varkenspest en de ecologische landbouw. Er is een speciale lesbrief voor de groepen 5 t/m 7 en 7/8 en voor docenten is voorafgaand aan een bezoek aan de expositie Er staat een koe in het MEC, is een koekist gemaakt: een speciaal lespakket over de bio-industrie in Nederland ontwikkeld door de dierenbescherming.

Er staat een koe in het MEC t/m 26 mei voor kinderen van 8 tot 12 jaar in het Milieu Educatie Centrum (MEC), Genneperweg 145, Eindhoven. De toegang is gratis. Inl 040-2594700 of www.mecehv.nl

Spelen

Ze dansen, zingen, fotograferen, maken muziek en acteuren het hele jaar. En dat doen ze o.a. bij Jeugdtheater Hofplein, het Rotterdams Centrum voor Theater en de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam die zo'n tachtig cursussen per jaar geeft in grimeren, toneelspelen, fotografie & video tot cabaret. En al die kinderen en grote mensen laten zaterdag 16 maart in de hal en foyer van de Rotterdamse schouwburg zien wat ze kunnen. Vanaf 13u is er elk kwartier een andere presentatie, er is een informatiemarkt waarbij iedereen zich kan inschrijven voor cursussen, workshops, lessen en voorstellingen en lid worden van een amateurgezelschap.

Wie die zaterdag het Schouwburgplein oversteekt naar De Doelen kan in alle zalen naar muziek luisteren tijdens de Open Dag als voorproef op het seizoen 2002-2003. Vanaf 12u30 tot 17u wordt op vier podia gespeeld: in de Grote Zaal klassieke muziek. de Jurriaanse Zaal kamer- en wereldmuziek, de Willem Burger Zaal wereldmuziek en lezingen en de Eduard Flipse Zaal jazz en wereldmuziek. Elk half uur zijn er rondleidingen door het gebouw, er worden films over het Rotterdams Philharmonisch Orkest vertoond ook is er voor kinderen om 13u30 en 16u een muziekvoorstelling door Rood Verlangen over Wassilissa, de mooiste. Een verhaal, dat heel lang geleden speelde in het tsarenrijk, waar een meisje naar de heks Baba Jaga in het betoverde woud werd gestuurd om het vuur te stelen. Een accordeon, eem klarinet en een stem vertellen het verhaal.

Verder spelen op de Open Dag o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Hans Leenders, pianist Ronald Brautigam, een groot ensemble uit het Vlaams Radio Orkest, het Doelen Kwartet, het Rotterdams Kamerokrest olv Conrad van Alphen, Fra Fra Sounds, de Houdini's, Janine Jansen, Kathryn Stott, Christian Poltéra, Christiaan Bor en Rian de Waal.

Heel Rotterdam Speelt op za 16 maart in de Rotterdamse schouwburg van 13-16u en Open Dag in de Rotterdamse Doelen van 12u30-17u. De toegang is gratis.

Olifantje kijken

In het Noorder Dierenpark is een olifant geboren. Het kalfje kwam vorige week met 13 zorgzame tantes om zich heen ter wereld. Hij (want het is een mannetje) is Aung Si genoemd en dat is de naam van een speciale gong, waarmee Birmaanse koningen vroeger hun onderdanen opriepen om te komen luisteren naar een belangrijke boodschap. Aung Si mag vrijdagmorgen 15 maart voor het eerst naar buiten. Bijzonder is dat diverse vrouwtjes de nieuwgeborene ook rustig bij zichzelf lieten drinken. Voordat hij bij de borsten van zijn eigen moeder aanbelandde, had het jong al bij drie andere koeien gedronken.

Het kalf is een flinke baby: het gewicht wordt door de verzorgers geschat op zo'n 125 kilo en dat is niet zo gek als je bedenkt dat moeder Thi Ha Phyu het grootste vrouwtje van de kudde is. Het wordt druk in de olifantenkraamkamer in Emmen want een tweede kalf wordt binnenkort verwacht en vlak voor de zomer en in het najaar volgen er nog eens twee. Dus als alles goed gaat is de kudde Aziatische olifanten uitgegroeid tot 19 stuks eind dit jaar. Omdat het jong sterk is en goed drinkt bij zijn moeder, durven de verzorgers het nu wel aan om de kudde weer helemaal zijn eigen gang te laten gaan. De eerste dagen gaan de dieren waarschijnlijk iets vroeger dan normaal weer op stal. Het is voor een jong olifantje in het begin heel vermoeiend om buiten in het zand te lopen en over de rotsen te klauteren. Aung Si zal bij goed weer de komende dagen steeds om 10u 's ochtends naar buiten gaan. Bij koud of regenachtig weer is het jonge olifantje binnen in de stal te zien.

Jong OIifantje Aung Si vanaf vr 15 maart te zien in het Noorder Dierenpark, Hoofdstraat 18, Assen. Inl 0591-850850 of via www.noorderdierenpark.nl.

Lezen

Vond je Winterijs van Peter van Gestel het mooist of ga je voor Harry Potter? Tot 1 mei kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar op hun favoriete kinderboek aller tijden stemmen. Bij alle basisscholen en bibliotheken liggen formulieren klaar en ook via internet kan worden gestemd www.kinderjury.nl. De verkiezing van het mooiste kinderboek aller tijden wordt georganiseerd met een knipoog naar de Tweede Kamerverkiezingen. De uitreiking van de prijs is dan ook op 15 mei, de dag van de Tweede Kamerverkiezingen, in een speciaal programma van Z@ppelin.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.