Vrouwen als wapens in Parijs

Is het toevallig dat er zoveel muziek van Marianne Faithful, Janis Joplin en Patti Smith te horen was tijdens de najaarsmodeshows in Parijs? En dat de belichting zo donker was, de modellen zo naturel opgemaakt met hun ogen zwart aangezet en hun haar piekerig opgestoken? Is het toevallig dat ze zich voortbewogen op met banden omwikkelde, stevige laarzen, of juist op gevaarlijk hoge naaldhakken? Dat de kleding zo huidstrak zat, variërend van kokerrokjes en getailleerde jasjes tot satijnglanzende broeken en dat de belangrijkste kleuren zwart en donkerbruin waren?

Toeval bestaat niet in de mode. Ging het in Milaan om het voortzetten van de romantische trend die dit voorjaar van start gaat, in Parijs waren veel ontwerpers alweer een stap verder. Aan de ene kant somberder en agressiever, aan de andere kant sexier en meer glamourous. Mode draait om actie en reactie, dus je zou kunnen zeggen dat het brave en lieve escapisme van nu brutaler en heftiger wordt en dat het gespeelde optimisme van het afgelopen halfjaar omgeslagen is in een meer agressieve stemming. Dat laatste was zichtbaar bij An Demeulemeester, Givenchy, Gaultier, Watanabe en Alexander McQueen.

In beide gevallen ziet de kleding er gevaarlijk uit. Het maakt van vrouwen wapens waar je ernstig rekening mee moet houden. Zoals bij de Yves St. Laurent Rive Gauche collectie, de vierde van de hand van Tom Ford. Dit keer nam hij het klassieke, zwarte jurkje als uitgangspunt en maakte er minder brave versies van in kant, fluweel en linten als rijgveters. De sfeer in de zwarte, glanzende ruimte in de tuin van het Rodin Museum was broeierig en rokerig, met de rauwe stem van Janis Joplin als belangrijkste sfeermaker. De collectie kan het daglicht net niet verdragen vanwege het hoge glamour- en cocktailgehalte, of je moet je in het harde daglicht happy voelen in strakke, zwart fluwelen kniebroeken en blote satijnen blouses met wijde pofmouwen.

De collectie van Valentino, tegenwoordig ook onze royalty-designer, bestond vooral uit supersexy, goudkleurige jurken waarvan we er ongetwijfeld enkele terug zullen zien tijdens de Oscar-uitreiking. Bij hem is het escapisme in het kwadraat. Misschien kiest Julia Roberts wel voor de combinatie van een wijde, taftzijden jurk met een sportieve lurex-top met capuchon. Er zit ongetwijfeld iets bij voor prinses Máxima, zoals de strakke, korte leren jasjes, de lage tweedbroeken en lange plooirokken die tijden het lopen een blik gunden op goudkleurige laarzen.

Gevaarlijk, maar toch met een zeker optimisme, was de collectie van Saskia van Drimmelen. Al was het maar vanwege het kleurgebruik (geel, roestbruin, beige en zwart), de dunne, zachtglanzende stoffen, de hoge hakken en sterke vrouwen. Een tikkende naald in een lp afgewisseld met het geluid van een helikopter deden dienst als achtergrondmuziek, terwijl de modellen op een podium van witte kratten en tegen een achtergond van een `live' skyline van Parijs de collectie presenteerden. Als lokatie had Van Drimmelen de bovenste verdieping van het Institut du Monde Arabe gekozen met een werkelijk fenomenaal uitzicht. `Hybrids' luidde het thema van haar collectie, waarin de pijpen van een strakke broek in de schoenen verdwenen, de losse randen van een kraag als een collier op de blouse vielen en een perforatie op een topje eruit zag als strengen van een ketting.

Het duo Niels Klavers en Astrid van Engelen kozen een klaslokaal vol giebelende schoolmeisjes als decor. Uitgangspunt was een propje papier, waarvan de willekeurige vouwen en het propperige terugkeerden in expres uitpuilende binnenvoeringen van zakken voorop een recht rokje, of een propje stof in het decolleté van een wit topje. Het zat 'm ook in de expres gekreukte splitten aan de achterkant van een colbert of rok. Niets is perfect, en dit duo weet daar goed mee te spelen.

De perfecte balans tussen glamour en realiteit bood de collectie van Louis Vuitton. Geen zwart en bruin, maar lichte kleuren als taupe, roomwit, zachtgrijs en pink opgefleurd met satijnen schoentjes in felrood, paars en blauw. Geen superstrakke outfits op de goudkleurige catwalk, maar los om het lijf vallende gebreide truitjes, harige knierokjes van alpaca, comfortabele vesten, tweed kokerrokjes en sportieve pakken met korte jacks, strakke broeken en parka's met folkloristische, geborduurde randen in zilver afgewisseld met bont.

    • Jetty Ferwerda