VOORKEUR THEATER

Freefight

Swingend in de schouders, als een bokser, komt Najib Amhali het podium op. Maar veel te vechten heeft hij in zijn tweede cabaretsolo niet, want zijn eerste zin is al meteen grappig en onverwacht genoeg om een lach te oogsten – en ook gedurende de rest van de voorstelling, ruim anderhalf uur energie zonder pauze, heeft hij zijn publiek volledig in de hand. Hij kan doen wat hij wil, lijkt het, en alles treft doel.

Amhali is van Marokkaanse afkomst, maar groeide op in Krommenie, en behoort zodoende tot de eerste generatie allochtone komieken in dit land. Maar hij is niet van plan van die multiculturele achtergrond een zorgelijk thema te maken. In plaats daarvan speelt hij er een gehaaid spel mee. Hij kan de zaak van twee kanten bekijken, en doet dat met verrassende observaties en snelle grappen – terwijl hij het losse van de stand-up comedian combineert met het doordachte van een cabaretier die een voorstelling met een kop en een staart maakt.

Zo wekt Amhali hilariteit door de komische overdrijving: hij vertelt hoeveel moeite hij moet doen om op straat geen aanstoot te geven, in de supermarkt duidelijk te maken dat hij niet uit is op winkeldiefstal, en tijdens het eerste bezoek aan de ouders van een vriendin maar liever niet te lang naar de antieke klok te kijken.

14 mrt Harderwijk Cultureel Centrum, 20 mrt Hoorn Het Park, 21 mrt Wageningen Junushoff.

30 jaar theater

Hogeschool-variété van Karel de Rooij en Peter de Jong, alias Mini & Maxi, met een aaneenschaking van nummers uit hun fenomenale repertoire. Een feest van herkenning en toch steeds weer verrassende effecten, zelfs voor wie al een vaste bezoeker was van de acht avondvullende programma's die ze in de afgelopen dertig jaar hebben gemaakt. Klassieke clownskunst van een uniek theaterduo, dat al dertig jaar lang spijt heeft van die kinderachtige – en daarom uiterst misleidende – naam.

T/m 28 mrt Amsterdam Nieuwe de la Mar-theater.

Lenny Bruce

Het Noord Nederlands Toneel brengt een enerverende, anarchistische voorstelling over de legendarische Amerikaanse stand-up comedian Lenny Bruce (1925-1966). Regisseur Koos Terpstra heeft een raamwerk geschreven dat in grote lijnen het leven van Bruce volgt. Lenny Bruce is geen reguliere theatervoorstelling. Echte stand-up comedians als Raoul Heertje en Hans Sibbel (van het duo Lebbis & Jansen) vertolken de hoofdrol, telkens op wisselende avonden.

Haarlem Stadsschouwburg vr en za 20u15; Den Bosch Theater aan de Parade di 20u.

En verder

Midzomerstrandkomedie 15, 16 mrt Den Haag Koninklijke Schouwburg, 19 mrt Apeldoorn Orpheus, 20 mrt Wageningen Junushoff, 21 mrt Assen De Kolk; Klem 17 mrt Purmerend De Verbeelding, 19 mrt Maastricht Huis van Bourgondië, 20 mrt Breda Chassé Theater, 21 mrt Enschede Concordia; Lied in de schemering 15 mrt Enschede Twentse Schouwburg, 16 mrt Almelo Theaterhotel, 19 t/m 21 mrt Amstelveen Schouwburg; Louis Couperus, een grote ziel 16 mrt Theater Hof 88 Almelo, 20 mrt Theater De Vest Alkmaar Alkmaar, 21 mrt Het Oude Raadhuis Hoofddorp.