VOORKEUR BIOSCOPEN

The Royal Tenenbaums

Mild-bittere komedie over een in pasteltinten gefilmde Adams-family markeert nieuw hoogtepunt in de samenwerking tussen regisseur Wes Anderson (Rushmore) en acteur/scenarioschrijver Owen Wilson. Met deadpan-humor presenteren ze de door incest, zelfmoord, racisme, depressies, verslaving en misdaad geteisterde familie Tenenbaum als een fictieve boekverfilming met patriarch Royal (Gene Hackman), elegant-gedecideerde moeder Etheline (Anjelica Huston) en hun door volwassenheid verlamde kinderen Gwyneth Paltrow, Ben Stiller en Luke Wilson. Een bizarre bijrol is weggelegd voor Bill Muray als Oliver Sacks-lookalike.

The Royal Tenenbaums. Regie: Wes Anderson. Met: Ben Stiller, Gene Hackman, Bill Murray, Anjelica Huston, Owen Wilson, Gwyneth Paltrow, Luke Wilson, Danny Glover, Seymour Cassel. In 15 bioscopen.

Hedwig and the Angry Inch

Uitzinnige rockmusical is verfilming van off-Broadwayvoorstelling die dezelfde cultstatus bereikte als The Rocky Horror Picture Show. Titelfiguur Hedwig (debuterend regisseur John Cameron Mitchell) ondergaat geslachtsveranderende operatie om vanuit Oost-Berlijn met haar knappe Amerikaanse legerofficier naar het beloofde land te trekken.

Hedwig and the Angry Inch. Regie: John Cameron Mitchell. Met oa: John Cameron Mitchell, Stephen Trask, Miriam Shor, Michael Pitt. Amsterdam: Kriterion en De Melkweg; Den Haag; Haags Filmhuis; Rotterdam: Lantaren/Venster.

Gosford Park

In zijn nieuwe, Engelse film, Gosford Park, zijn de bewoners, de gasten en het personeel in een Engels landhuis in 1932: het stuurse hoofd van de huishouding, de verveelde vrouw des huizes, de snobistische oude tante, de aan lager wal geraakte zwager en de dikke keukenmeid. Gosford Park, dat zeven Oscarnominaties kreeg, is zo goed door de geweldige Engelse acteurs, de onberispelijke kostuums en art direction.

Regie: Robert Altman. Met oa: Helen Mirren, Maggie Smith, Emily Watson, Michael Gambon, Kirstin Scott Thomas, Stephen Fry, Jeremy Northam, Clive Owen, Bob Balaban, Alan Bates, Derek Jacobi. In 12 bioscopen.

En verder

The Man Who Wasn't There in meer dan 13 theaters; Discovery Of Heaven in meer dan 15 theaters; Ghost World Amsterdam: Kriterion. Groningen: Images. Nijmegen: Cinemariënburg. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: City/Movies; Minoes in meer dan 81 theaters; Moulin Rouge in meer dan 10 theaters; Mulholland Drive in meer dan 14 theaters; No Man's Land Amsterdam: Cinecenter, Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Groningen: Images. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt; Tussenland Amsterdam: Filmmuseum. Maastricht: Lumière.