VOORKEUR BEELDENDE KUNST

Lucebert

Op de expositie Lucebert, schilder-dichter in het Cobra Museum hangen liefst 150 werken van een van Nederlands beroemdste dubbeltalenten. Er zijn schilderijen, tekeningen, foto's, beschilderde borden. Als beeldend kunstenaar was Lucebert zo veelzijdig en zo productief (vanaf 1950 tot aan zijn dood in 1994 maakte hij elke dag al zo'n drie tekeningen), dat dit al stof te over biedt voor een retrospectief, zonder dat zijn dichterschap ook nog aan bod komt. Wat dat laatste betreft komt het Cobra Museum niet verder dan een paar mooie citaten op de muur, dus het `schilder-dichter' uit de titel is een beetje misleidend.

Lucebert had zich op eigen houtje volgezogen met invloeden Byzantijnse en Renaissance-kunst, Picasso, Klee, Dubuffet en vanaf begin jaren zestig nam zijn artistieke productie een vlucht. Zijn thematiek bleef daarbij opmerkelijk constant: wat op je netvlies beklijft van een bezoek is één parade van menselijke monsters en monsterlijke mensen, geschilderd in felle kleuren en grove vlakken, met grote bolle ogen en schedels zonder haar. Grote uitzondering vormen de zwart-wit foto's, die wel esthetisch verantwoord, maar ook statig en afstandelijk zijn. Het spannendst zijn misschien wel de schilderijen waarop Luceberts wezens tussen fantasie en `echte', herkenbare mensen in zweven. Lucebert zelf had niet het idee dat hij iets op zijn doeken verzon. Hij zag zijn werk als ,,verslag doen'' van ,,een of andere verborgen geschiedenis'', die zich dagelijks vakantie kende hij niet aan hem opdrong.

Lucebert, schilder-dichter t/m 5 mei in het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Sandbergplein 1-3, Amstelveen. Open di-zo 11-17u.

Moderne Meesters

Uitgangspunt voor de expositie Moderne Meesters in het Chabotmuseum is de internationale schilderijententoonstelling van moderne meesters die in 1932 werd gehouden in de Rotterdamse Bijenkorf. Door de curieuze mix van talenten (Picasso, Chagall, Rudolf Levy, Otto van Rees) en het feit dat Moderne meesters een van de laatste grote internationale exposities in Nederland was voor WO II, was het een goed idee om de expositie te reconstrueren.

Moderne meesters t/m 2 juni in het Chabot Museum, Museumpark 11, Rotterdam. Di t/m vr 11-16u30, za 11-17u, zo 12-17u.

Gerrit Willem Dijsselhof

Aan alle ontwerpen van Gerrit Willem Dijsselhof (1866-1924), of het nu om letters, stoelen, tafels of behang ging, is goed te zien hoeveel zorg hij eraan besteedde en hoe perfectionistisch hij was. Dat perfectionisme zou hem uiteindelijk de das omdoen. Het maakte zijn kunstnijverheid duur en moeilijk verkoopbaar. In het Haags Gemeentemuseum is nu de eerste overzichtsexpositie te zien die ooit aan het werk van deze (sier)kusntenaar is gewijd.

Gerrit Willem Dijsselhof t/m 12 mei in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

Mexico

Met 250 voorwerpen is `Mexico, een goddelijke reis', een van de grootste exposities ooit van pre-Columbiaanse Mexicaanse kunst. In het eerste deel van de expositie in de Nieuwe Kerk gaat de reis via de kolossale kop van een Olmeekse krijger snel naar kleiner, aardig werk: mooie beeldjes van staande, zittende of liggende figuren en de eerste godenbeelden. Maar hoe bovennatuurlijker, hoe bloederiger. Gelukkig zijn de laatste twee zalen iets gemoedelijker, met terracotta dieren en groenten.

Mexico. Een goddelijke reis, t/m 30 juni in de Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam 10-18u, do tot 22u.

En verder

Dromen van Holland t/m 12 mei in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17; Van Gogh & Gauguin t/m 2 juni in het Van Gogh Museum, P. Potterstraat, Amsterdam. Dag 9-21u, ma do 9-19u; Kees Maks t/m 21 april in de Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, R'dam. Di-za 10-17u, zo 11-17u; Dick Ket. De martelaar van het marterhaar t/m 15 april in het Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem di-vr 10-17u, za-zo 11-17u; Ilja Repin (1844-1930): het geheim van Rusland t/m 7 april in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen di t/m zo 10-17u.