Viergangendiner met sketches uit de ijskast

In de voorstellingen van jeugdtoneelgroep Laika kun je gelijktijdig genieten van eten en toneel. Kokend regisseur Peter de Bie: ,,Ik zoek intense ervaringen.''

,,Eten is mijn manier van communiceren, zoals een schrijver zijn tekst heeft en een danser danst.'' Peter de Bie, kok en artistiek leider van de Vlaamse jeugdtoneelgroep Laika, is vurig voorstander van ,,zintuiglijke ervaringen in het theater''. Daarom maakt De Bie voorstellingen waarin eten op bijzondere wijze centraal staat, zodat de bezoeker niet alleen hoeft te kijken en te luisteren, maar ook kan proeven, ruiken en voelen.

Deze week is zijn Peep & Eat Show te zien in De Brakke Grond te Amsterdam, naast een drietal andere voorstellingen en een expositie die Laika er presenteert.

Wie aanschuift kan rekenen op een viergangendiner in een van geuren doordrongen tent, kont aan kont met de buren, terwijl de koks op een maar gedeeltelijk zichtbaar platform ronddraaien en gelijktijdig sketches van acteurs voorbij glijden. Stiekem loeren naar voedsel en lichaamsdelen in combinatie met een liefdevolle maaltijd.

Het moet vol, verassend en lekker zijn, vindt De Bie, die al eerder culinaire theatervoorstellingen maakte, zoals Coupe Royale, over de geniale invallen van een gestoorde vorst. De komende week zal er bovendien een voorproefje te zien zijn van het keukenconcert PatatBoem, waarin receptuur en compositie samenvloeien.

,,Ik heb geen expliciete moraal, maar zoek naar intense ervaringen die in het dagelijks leven zo schaars zijn'', aldus De Bie. ,,Laatst zag ik een vijftal bezoekers die elkaar voorafgaand aan de Peep & Eat Show niet kenden en die ik 's nachts om een uur of drie nog steeds enthousiast napratend in het café aantrof. Dat is het mooiste compliment dat ik kan krijgen.''

Dinsdag werd tijdens Laika Tafelt een boekje gepresenteerd met de recepten die zijn voortgekomen uit de verschillende voorstellingen. Zoals de chocoladelamp: ,,Dat is een lamp gedoopt in chocolade, die je boven een buffet kunt hangen. Zo krijgen de mensen automatisch warme chocoladesaus bij hun dessert.''

De recepten zijn expres eenvoudig gehouden zodat ook de huis-tuin-en-keuken kok ermee aan de slag kan, of hij nou een paspoppenkaastaart wil maken of een eetbaar tafellaken van tuinkers.

De Peep & Eat Show is het absolute hoogtepunt van de week, met alles net een tikje anders dan je bij een maaltijd verwacht: er zijn felgekleurde voorgerechten opgediend in operatiebakjes, en sojasaus uit een injectiespuit.

Het bijeengepakte publiek heeft bovendien beschikking over een monitor waarop live-beelden uit de keuken worden afgewisseld met bijzondere keukentaferelen. De sketches worden uit de ijskast geserveerd, geënt op het eten dat wordt klaargemaakt. Men kan genieten van een goed gesprek tussen zalm en roodbaars en ziet even later een dame in badpak in een ton met haringen verdrinken.

De Bie: ,,Het is een voorstelling vol impulsen. Maar geen angst, we proberen het eten wel lekker te maken, ik wil een goede relatie met het publiek.

Eten op een andere plek dan thuis of in een restaurant is toch een drempel waar mensen overheen moeten. Vooral als het bizar uitgedost eten betreft. Toekijken is eenvoudiger dan iets in de mond stoppen.''

Laika in Expo, t/m 16/3 in: De Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam.

Inl. (020) 626 6866 of

www.brakkegrond.nl

    • Jowi Schmitz