Vertrek sponsor raakt handbalsters

De hoofdsponsor van het Nederlands vrouwenhandbalteam stopt. Een gevoelig verlies, maar het doel om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen blijft gehandhaafd.

Het Nederlands vrouwenhandbalteam verliest per 1 juli van dit jaar zijn hoofdsponsor Datateam. De geldschieter acht het economisch niet langer verantwoord jaarlijks een bedrag van om en nabij 300.000 euro te fourneren. Het handbalverbond (NHV) verwacht niet dat het besluit tot een sportieve neergang zal leiden.

Het afhaken van de sponsor heeft met name gevolgen voor de speelsters persoonlijk, omdat zij bij Datateam onder contract staan. Het bedrijf dat al vanaf 1996 bij het handbalteam is betrokken, heeft op drie speelsters na met alle internationals een overeenkomst en detacheert hen bij buitenlandse clubs. Aan die constructie komt nu een eind, zodat de speelsters gedwongen worden individueel afspraken met een club te maken. Zij hoeven daar op voorhand niet slechter van te worden. Integendeel zelfs, want zij krijgen nu de gelegenheid hun marktwaarde zelf uit te onderhandelen.

Wat wegvalt is de auto van de hoofdsponsor. Maar bondsdirecteur Vince Evers vertelt, dat besprekingen met een dealer gaande zijn om auto's beschikbaar te stellen. Naar zijn inschatting worden de onderhandelingen binnenkort succesvol afgerond.

Als het vervoer voor de internationals kan worden geregeld, blijft de schade volgens Evers beperkt. De sponsorbijdrage is door het NHV altijd buiten het budget van 1,2 miljoen euro op jaarbasis gehouden, zodat er geen concessies gedaan hoeven te worden aan het programma. Volgens de directeur blijft de doelstelling plaatsing voor de Olympische Spelen van 2004 in Athene onverkort gehandhaafd.

De bond zal desondanks blijven zoeken naar een nieuwe hoofdsponsor, omdat op onderdelen een verhoging van de kosten niet wordt uitgesloten en uitbreiding van het begeleidingsteam wenselijk wordt geacht. Onzekere factor voor het NHV is de te treffen vergoedingsregeling voor de beschikbaarheid van speelsters. De bond gaat er, na informatie te hebben ingewonnen bij buurlanden en bij andere sportbonden, vanuit dat kan worden volstaan met een geringe vergoeding. Evers: ,,Die bedragen kunnen ook niet hoog zijn, omdat we zonder hoofdsponsor weinig hebben te bieden. Het belangrijkste wordt, dat de speelsters goed worden verzekerd; en die premies liegen er niet om.''

Bijkomend probleem voor het NHV is, dat de sportkoepel NOC*NSF heeft gekort op de jaarlijkse bedrage die verstrekt wordt in het kader van de voorbereiding op de Olympische Spelen. Van de gevraagde 250.000 euro voor 2002 heeft de bond slecht 100.000 euro toegewezen gekregen. Het ongenoegen daarover is groot. De NHV-directeur: ,,Wij vinden dat het eigenlijk niet kan, omdat je met elkaar een traject afspreekt. Bij NOC*NSF moet men begrijpen dat de resultaten van een investering pas na een jaar of vijf, zes zichtbaar zijn.''

Eerder al liepen de speelsters de A-status van NOC*NSF mis, omdat zij zich op het wereldkampioenschap, vorig jaar december in Italië, niet bij de laatste acht ploegen wisten te plaatsen. De hoop deze aantrekkelijke vergoeding in de wacht te slepen, is nu gevestigd op het Europees kampioenschap, december dit jaar in Denemarken, of het wereldkampioenschap van 2003 in eigen land.

    • Henk Stouwdam