Vechtpartij na duel AS Roma en Galatasaray

De Europese voetbalbond UEFA stelt een onderzoek in naar de rellen die gisteravond in Rome uitbraken na afloop van de groepswedstrijd in de Champions League tussen AS Roma en Galatasaray (1-1).

Meer dan twintig agenten raakten gewond toen zij in het olympisch stadion een groep vechtende spelers en officials uit elkaar wilden halen. Een woordvoerder van de UEFA verwacht dat het tuchtcollege van de bond het incident volgende week behandelt. De vechtpartijen waren één van de ernstigste in het tienjarige bestaan van de Champions League.

Na het eindsignaal van de Zweedse scheidsrechter Frisk gingen spelers en officials van AS Roma en Galatasaray aan de rand van het veld met elkaar op de vuist. De oproerpolitie moest ingrijpen om de strijdende partijen te scheiden. De spelers van AS Roma werden als eersten de catacomben ingeduwd. De spelers van Galatasaray bleven nog geruime tijd onder politiebewaking achter op het veld. Ze konden met moeite munten en lege flessen ontwijken die vanuit het publiek naar hen werden gegooid.

De Turkse regering heeft vanmorgen bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Ismail Cem scherp geprotesteerd tegen het optreden van de Romeinse politie. Die zou op ,,barbaarse wijze'' met de wapenstok hebben ingehakt op voetballers van Galatasaray. ,,Het leken wel fascisten uit de tijd van Mussolini'', zei minister Cem.

Over de ware toedracht van alle commotie bestond vanmiddag nog geen duidelijkheid. Volgens een Italiaanse lezing van het verhaal zou een provocatie van middenvelder Frencisco Limo van AS Roma door een Turkse voetballer tot het geweld hebben geleid. Volgens trainer Fabio Capello van AS Roma was iedereen fout. ,,Mijn spelers waren boos en ik heb geprobeerd ze zo snel mogelijk naar de kleedkamer te krijgen. Het maakt niet uit wie er is begonnen, bij zo'n grote oploop is iedereen verkeerd'', aldus Capello.

Voordat het tumult uitbrak, speelden de voetballers van beide partijen een gelijkopgaande wedstrijd in groep B. Galatasaray kwam vlak voor rust op voorsprong, toen de Turk Umit profiteerde van een blunder van de Fransman Zébina van AS Roma. De Italiaanse kampioen bleef koploper in de poule door een tegentreffer van de Braziliaan Cafu.

Door het verrassende gelijkspel is Galatasaray net als AS Roma nog altijd kansrijk om zich voor de kwartfinales te plaatsen. De Turkse ploeg speelt volgende week in de laatste groepswedstrijd tegen FC Barcelona en heeft aan een overwinning genoeg om zich ten koste van de Spanjaarden bij de laatste acht te voegen. AS Roma moet op bezoek bij Liverpool, dat een achterstand van drie punten kan goedmaken.

De Engelse winnaar van de UEFA Cup blijft dit seizoen outsider in de Champions League. Liverpool prees zich gisteravond gelukkig met een bloedeloos en doelpuntloos gelijkspel bij Barcelona. De Catalaanse ploeg had een licht veldoverwicht, maar kon het defensieve spel van Liverpool niet ontregelen. Barcelona had zich bij winst kunnen kwalificeren voor de kwartfinales. Nu wacht de Nederlandse getinte formatie nog een zware uitwedstrijd tegen Galatasaray, dat in eigen stadion bijna onverslaanbaar is.

In groep A plaatsen Manchester United en Bayern München zich na een onderling gelijkspel bij de laatste acht. De veelbelovende topwedstrijd op Old Trafford kon de neutrale toeschouwer niet boeien. Na de 0-0 zijn de Duitse en de Engelse kampioen onbereikbaar voor de twee concurrenten in de poule. Het 1-1 gelijkspel tussen Nantes en Boavista had alleen financiële betekenis.