Twee dode kapers kregen alsnog visa

De Amerikaanse president George Bush is ,,witheet'' over de ,,onvergeeflijke blunder'' van Amerikaanse Immigratie- en naturalisatiedienst (INS) die een half jaar na de terroristische aanslagen twee van de inmiddels omgekomen kapers een studentenvisum heeft verstrekt.

De vliegschool in Florida, waar de kapers anderhalf jaar geleden een opleiding volgden, ontving begin deze week met meer dan een half jaar vertraging een formele bevestiging van de INS waarin staat dat Mohammed Atta, de vermeende leider van de aanslagen, en Marwan Alshehhi, een mede-kaper, een studentenvisum toegewezen hebben gekregen.

Bush heeft gezegd de kwestie ,,tot op de bodem'' te willen uitzoeken. Tevens moet de INS snel reorganiseren. Ondanks zijn ,,woede'' zal Bush INS-baas James Ziglar niet ontslaan. Ziglar, die door Bush zelf is aangesteld, heeft ,,de verantwoordelijkheid de INS te saneren. Laten we hem de tijd geven dat ook te doen.''

De vertraagde bevestiging van de toewijzing van de visa, op de dag af een half jaar na de aanslagen, heeft de toch al gekritiseerde INS pijnlijk in verlegenheid gebracht. De INS hebben direct na de aanslagen onder vuur gelegen voor vermeende onzorgvuldigheden en willekeur in het verstekken van visa aan buitenlanders. Minister van Justitie John Ashcroft heeft gezegd dat gemaakte fouten INS-medewerkers persoonlijk zullen worden aangerekend. De INS heeft onmiddellijk na het bekend worden van het nieuws door middel van een dagvaarding de bewuste papier bij de vliegschool in Florida opgeëist.

Atta en Alshehhi meldden zich in juli 2000 bij de vliegschool van in Venice, Florida. Omdat de één een zakenvisum had en de ander een toeristenvisum, vroeg de Nederlandse baas van de school overeenkomstig de regels studentenvisa voor hen aan. Die zouden hen een jaar later, ruim na het afsluiten van hun opleiding, zijn toegewezen. Maar de formele bevestiging van de toekenning arriveerde pas deze week. INS-functionarissen hebben gezegd dat een afschrift van de toekenning vorig jaar is verstuurd, maar verloren moet zijn geraakt.