`Twee directeuren al genoeg gestraft'

De advocaten van de beide directeuren van S.E. Fireworks hebben vrijspraak gevraagd voor hun cliënten. Directeur W. Pater bekent schuld als het gaat om illegale handel in vuurwerk, maar hij vindt dat hiervoor geen straf (meer) mag worden opgelegd.

Pater en zijn mededirecteur R.Bakker zijn volgens hun advocaten al genoeg gestraft. Zij zijn, aldus advocaat P. Plasman, ,,voor de rest van hun leven de belichaming van de ramp''.

De officier van justitie heeft tegen beide directeuren van het Enschedese vuurwerkbedrijf gevangenisstraffen van dertig (Bakker) en vijftien maanden (Pater) geëist. Hun wordt verweten dat door nonchalante bedrijfsvoering een beginnende brand op 13 mei 2000 kon uitmonden in een serie zware explosies. Op het bedrijfsterrein lag volgens justitie te veel en te zwaar vuurwerk, terwijl brandwerende voorzieningen ontbraken.

De verdediging noemt de testen die hebben uitgewezen dat er te veel en te zwaar vuurwerk lag, van een ,,erbarmelijk niveau''. Volgens advocaat Plasman, die een contra-expertise wil, lag er op het bedrijf geen 160.000 kilo vuurwerk, zoals justitie stelt, maar 115.000 kilo. Volgens de vergunning mocht er 158.500 kilo liggen.

Voor de beschuldiging `brand door schuld', waarmee Bakker en Pater medeverantwoordelijk worden gehouden voor de dood van 22 mensen, is volgens de verdediging geen waterdicht bewijs. ,,Dan moet je zeker weten waar de brand begon of kon beginnen. Dat is nu te onduidelijk.''

Dat Bakker en Pater als professionals konden weten dat de classificatie van vuurwerk niet betrouwbaar was, is ,,wijsheid achteraf'', aldus advocaat G. Meijers. De overheid is volgens de verdediging in de fout gegaan door toe te staan dat er middenin een woonwijk vuurwerk, ,,een bom van 160 ton'', werd opgeslagen. Overtredingen van de vorige eigenaar van S.E Fireworks werden door ambtenaren van de gemeente en het ministerie van Defensie jarenlang gedoogd.

Bakker vindt dat hem strafrechtelijk niets te verwijten valt. Pater voelt zich moreel verantwoordelijk, omdat hij, ,,hoewel slechts op papier'', mede-eigenaar was.